Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Manipulátor / foto: shutterstock

Žijete v područí manipulátora? Nebo se vás kolega v zaměstnání snaží dostat do pozice, ze které nebudete nebezpeční pro jeho záměry?

Manipulace je podlá technika, která umožní manipulátorovi dělat si, co chce bez ohledu na společenská či morální pravidla.

Zjistili jste například o kolegovi, že tuneluje firmu? Při každém náznaku však stáčí řeč jinam a vás se snaží zesměšnit či zdiskreditovat? Pak si můžete gratulovat, právě je před vámi lekce manipulace.

Cílem manipulátora je pouze a jen osobní prospěch, často na úkor druhých

Při svém působení netrpí manipulátor výčitky svědomí, s kamenným výrazem je schopen okrást ostatní a ještě je přitom obvinit, že za všechno mohou oni. Manžel je schopný své ženě říci, že je k ničemu, když mu po celodenním maratónu okolo dětí a domácnosti neposkytuje veškerý servis. Většina chronických manipulátorů je produktem své vlastní nejistoty, kterou si snaží kompenzovat posouváním ostatním tam, kde se jim zrovna hodí. Na první pohled jsou okouzlující, zábavní, mluví příjemným medovým hlasem a na jejich hlavě nenaleznete jediný vlásek mimo určené místo. Zkrátka dokonalost sama. A pak to celé začne. Stačí nevinná poznámka o tom, jak dnes nevypadáte dobře. Vaše mysl začne pracovat a přesně to manipulátor potřebuje. Zasel pochybnosti a zbytek práce za něj dodělá vaše vědomí.

Jak si přenastavit mysl, aby na vás nemohl?

Je to velice snadné. Kromě posilování svého sebevědomí byste mu měli jasně dát najevo, že se nenecháte znejistit a zastrašit, že jste jeho chování prokoukli a rozhodně na něj nebudete reflektovat. Hrozí vám však to, že se z vás bude snažit před ostatními udělat nedůvěryhodného člověka, kterému by neměli věřit. Pokud jej ostatní ještě neprokoukli, může to na vás být silný kalibr. Nejsnazší způsob, kterým se mu postavit jsou tak zvané kontramanipulace. Mezi ně mohou patřit přímé věty, kterým mu jasně dáte najevo, že s jeho názorem nesouhlasíte. Velice účinné je také převedení celé situace v žert, například na poznámku o vaší tloušťce můžete reagovat slovy: „Nikdo není dokonalý.“ nebo „Máte pravdu, na lodičky už bychom spolu chodit neměli.“

Žijete v područí manipulátora? Nebo se vás kolega v zaměstnání snaží dostat do pozice, ze které nebudete nebezpeční pro jeho záměry?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!