Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Uzení na lodi / foto: udirny.cz

Grilování končí, nastává čas uzení

Letní grilovací sezónu nahradilo období uzení. Jaké jsou výhody domácích udíren a co všechno v nich můžete připravit?

5 největších výhod domácího uzení

1. Široký repertoár receptů

Gril zvládne připravit steaky, klobásy nebo zeleninu. Udit však můžete téměř cokoliv. Kromě masa si pochutnáte na uzených vejcích, oříškách nebo třeba olomouckých tvarůžcích. Výborné jsou také domácí klobásy, ryby, šunka a některé druhy ovoce. Jako přílohu k hlavnímu uzenému chodu můžete zvolit zeleninový salát, čerstvé pečivo, bulgur nebo třeba těstoviny.

2. Uzené maso a jiné dobroty po celý rok

Grilovací sezóna je omezená, uzení ale rozhodně ne. Domácí udírnu nic nezastaví, bez obav vám připraví vaše oblíbené pochoutky v průběhu celého roku. Nezáleží na tom, zda je slunečno, mrzne nebo prší, udírna pracuje nezávisle na počasí. Pouze při velkém mrazu volte udírny izolované, které si poradí i s velkými rozdíly teplot.

3. Uzení nevyžaduje vaši stálou přítomnost

Téměř celý proces uzení se obejde bez vás. Není nutné maso hlídat ani pravidelně otáčet, jako je tomu v případě grilování. Nejvíce času zabere nakládání masa a odpočívání v láku.

Samotné uzení stačí jen čas od času zkontrolovat. Díky tomu ušetříte spoustu času, který můžete věnovat rodině, přátelům nebo svým koníčkům. Nemusíte se však obávat, že byste na uzené pochoutky čekali příliš dlouho, ryba je hotová za 2 hodiny, celé kuře vyudíte přibližně za 6 hodin.

4. Křehké a šťavnaté maso

Během grilování je potřeba maso neustále hlídat a pravidelně otáčet. V opačném případě hrozí, že se připálí. Při uzení předem nastavíte požadovanou teplotu, která je podstatně nižší než teplota rozžhaveného grilu. Poté už jen čekáte, až bude maso hotové.

Protože uzení zlehka naruší pojivovou tkáň v masových vláknech, můžete se těšit na výbornou šťavnatost a křehkost. Díky delší přípravě se do masa uzením efektivněji vstřebá chuť a vůně použitého koření, bylinek a dřeva.

5. Uzené dobroty do zásoby

Uzení patří mezi nejstarší způsoby konzervace. Udírna vytáhne z masa většinu vlhkosti a prodlouží tak jeho trvanlivost na několik týdnů až měsíců. Jeho chuť i vůně přitom zůstává stále stejná. Doma proto můžete mít železné zásoby uzených dobrot, které se hodí při nečekané návštěvě i v případě večerní chuti na něco dobrého. A takové domácí sušené maso, tím pohostíte i císařpána.

Jakou udírnu vybrat?

Všechny udírny mají stejný základ v podobě ohniště, z něhož vychází kouř dodávající masu a dalším surovinám typickou uzenou chuť i vůni. Další komponenty závisí na konkrétním typu udírny. Ještě než se pustíte do výběru udírny, zodpovězte si základní otázky:

Bude mít udírna své pevné místo, nebo s ní chcete být schopní manipulovat? Kolik prostoru jí vyčleníte? Co a v jakém množství hodláte udit? Kolik peněz chcete do udírny investovat? 

Nepřenosná vs přenosná udírna

Pevná nepřenosná udírna se stane středobodem zahrady. Pojme až 30 kg masa. Nevýhodou může být vyšší pořizovací cena či nákladnější vytápění.

Pokud vám stačí kousek, který zvládne najednou vyudit zhruba 5 kilogramů masa, bude pro vás ideální mobilní udírna. Snadno ji kdykoliv přemístíte do jiného rohu zahrady, na balkon, nebo třeba na chatu. Mezi další výhody přenosných udíren patří přívětivá cena a nízká hmotnost.

Plechová udírna šitá na míru

Nechcete ztrácet čas ani nervy vlastnoruční stavbou? Vyberte si plechovou udírnu a pusťte se ihned do uzení. I přes menší rozměry a nízkou váhu disponuje prostornou udicí šachtou. Snadno ji roztopíte, během uzení ji nemusíte hlídat a ani čištění neobnáší nic složitého.

Pokud chcete vyšší životnost, zvolte místo levnějšího pozinkovaného plechu nerezovou úpravu. Hodláte udit i během zimních měsíců? Pak zvolte nerezovou udírnu opatřenou izolační vrstvou.

Skvělé recepty na celý rok

Uzené kuře

  • 1 celé kuře
  • 1 litr vody
  • 50 g soli
  • 15 g cukru nebo medu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 pomeranč
  • badyán
  • hřebíček
  • skořice
  • špetka pepře

Postup:

  • Vodu smíchejte se solí a cukrem či medem. Přidejte rozmačkaný česnek, pomeranč, badyán, hřebíček, skořici, pepř a nechte na sporáku 5 minut povařit, dokud se cukr nerozpustí.
  • Kuře podélně nařízněte po obou stranách páteře a nůžkami ji vyndejte ven. Takto připravené maso ponořte do vychladlého láku na 16 až 20 hodin.
  • Poté kuře osušte a nechte hodinu vzpamatovat při pokojové teplotě.
  • Udírnu mezitím roztopte na 80 až 90 °C. Použijte nejlépe štěpku z jabloně, která zvýrazní vůni láku.
  • Uďte cca 6 hodin. Pokud si chcete být jistí perfektním výsledkem, použijte vpichovací teploměr. Teplota v prsou by se měla držet na 65 °C po dobu 10 minut.

Uzená husí prsa

Ingredience:

  • 8 husích prsou s kůží
  • 2 bio pomeranče
  • kvalitní hrubá sůl
  • pár svazků tymiánu
  • špetka pepře

Postup:

  • Vymačkejte šťávu z jednoho pomeranče a prsa do ní naložte. Poté maso osolte z obou stran. Budete potřebovat 6 až 8 g soli na každé prso.
  • Husí prsa lehce posypte pepřem, nastrouhanou pomerančovou kůrou a tymiánem.
  • Vložte maso do hlubší mísy kůží nahoru. Přikryjte fólií a nechte je 24 hodin odpočívat v lednici.
  • Druhý den prsa vyndejte z lednice a opláchněte je vlažnou vodou. Pořádně je osušte a nechte hodinu odpočinout při pokojové teplotě.
  • Mezitím roztopte udírnu na 70 až 80 °C. Použijte nejlépe třešňovou štěpku a maso nechte udit 4 hodiny.
  • Po vyuzení je důležité nechat husí prsa vychladnout, aby tuk v podkoží pořádně ztuhnul. Poté maso nakrájejte na tenké plátky. Podávejte se zeleninovým salátem a čerstvým pečivem.

Tak raušovní uzení!

Grilování končí, nastává čas uzení

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!