Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dveřní zámek / foto: unsplash.com

Jak zabezpečit dveře proti nejčastějším způsobům vloupání?

Vstupní dveře jsou pravděpodobně nejdůležitější obrannou linií pro uchránění majetku před vloupáním. Většina zlodějů se totiž do domu dostává právě přes vstupní dveře. Nejčastěji je jednoduše vykopnou nebo vypáčí a otevřou. Nasnadě je proto zvážení investice do jejich zabezpečení.

Zabezpečení vstupních dveří proti otevření nebo vypáčení je nesmírně důležité. Vchodové dveře jsou totiž často snadno přístupné a bývají prvním místem, kam se zloději, kteří se chtějí dostat do domu, vydají. Ve většině případů jsou to právě vstupné dveře, přes které je provedeno vloupání do domácnosti. Zajištěním co nejlepší úrovně zabezpečení dveří se výrazně sníží pravděpodobnost, že se do domu dostane někdo nežádoucí.

Existuje mnoho způsobů zabezpečení vchodových dveří určených k zabránění neoprávněnému přístupu, k němuž dochází například při vloupání nebo krádeži. Vedle použití kvalitního bezpečnostního kování, bezpečnostních zámků nebo digitálního kukátka je důležitým faktorem pro zabezpečení dveří samotná konstrukce dveří a jejich rámu, protože nevhodné materiály nebo způsoby montáže mohou ohrozit schopnost dveří zachovat strukturální integritu při vloupání. Kromě koupě nových bezpečnostních dveří se nabízí i dodatečné zabezpečení vchodových dveří – například doplněním stávajících dveří o přídavné rozvorové zámky apod.

Účinné způsoby zabezpečení vstupních dveří

V následujícím článku se zaměříme na nejlepší způsoby, jak zabezpečit dveře, které prokazatelně fungují a obstály ve zkoušce času. Zabezpečení vchodových dveří můžete výrazně zlepšit, i pokud použijete pouze jeden z následujících způsobů, lepších výsledků však dosáhnete, zkombinujete-li alespoň několik z nich.

Zabezpečení proti vypáčení             

Prvním hlediskem v každém komplexním plánu zabezpečení dveří je konstrukce dveří a jejich rámu. Pevně konstruované kovové nebo masivní dřevěné dveře se zesílenými zárubněmi odolávají násilnému vniknutí mnohem lépe než levnější laminátové dveře – ty lze při silném nárazu snadno vyrazit.

Masivní dřevěné nebo ocelové dveře se poškozují mnohem hůře, i když někdy se dosahuje kompromisu tím, že se laminátové dveře vyztuží kovovou deskou, která obepíná dveře zepředu dozadu v místě, kde je umístěn zámek.

Zesílené dveřní zárubně jsou rovněž důležité pro strukturální integritu a mohou pomoci zabránit poškození dveří hrubou silou. Běžné zárubně lze totiž celkem jednoduše roztáhnout pomocí páčidla. Tomu zamezí bezpečnostní nebo vyzděné ocelové zárubně.

  • Bezpečnostní zárubně: Jsou vyrobeny z ocelových rámů, které nejenže dokážou odolat násilnému vniknutí, ale také zamezit vniknutí požáru.
  • Vyzděné ocelové zárubně: Jedná se o zazdívání ocelových zárubní. Dutý profil kovové zárubně se vylije řídkým betonem, jenž po vytvrdnutí zabrání jejich roztažení.

Vedle zesílených zárubní a dalších konstrukčních vylepšení může mít zabezpečení dveří mnoho jiných podob. Ke zpevnění dveří lze použít mříže, uzamykací zarážky a vzpěry, které zabrání jejich otevření i v případě, že je zámek narušen. Tyto druhy zařízení, jako je například vzpěra, se obvykle montují na podlahu a zasahují až do dveří. Robustní držák na podlaze ukotví jeden konec tyče, který se pod úhlem vysouvá směrem ke dveřím, kde se uzamkne v jiném upevňovacím prvku. Vzpěry jsou velmi pevné, takže je téměř nemožné dveře násilím otevřít.

Zabezpečení proti otevření

Každé vchodové dveře potřebují zámek, přičemž na výběr jich je obrovské množství. Z toho důvodu je důležité znát možnosti, které jsou k dispozici a vědět, jak vybrat zámek do dveří tak, aby splňoval nároky na bezpečnost.

Obyčejné dveřní kliky mají zámky, které uzamknou dveřní závoru, ale ty nejsou ve většině případů nijak zvlášť silné. Standardní zámky lze velmi snadno odvrtat a vniknout tak do domácnosti. Naopak bezpečnostní zámky jsou navrženy tak, aby byly odolné proti odvrtání, vypáčení a neoprávněné manipulaci, a mohou být na dveře připevněny velkou kovovou deskou, která je zpevňuje a zvyšuje jejich pevnost.

Bezpečnostní zámky jsou opatřeny speciálními cylindrickými vložkami, které lze vybírat na základě bezpečnostní třídy vložek zámků. Tříd je dohromady 6 a označují se zkratkami RC1 až RC6, přičemž RC1 představuje nejnižší úroveň zabezpečení, RC6 pak nejvyšší. Čím vyšší číslo třídy, tím vyšší ochrana před zkušenými zloději. Nicméně pro běžné účely se jako nejvyšší třída používá RC4. Následující třídy RC5 a RC6 se k zabezpečení běžných objektů téměř nepoužívají.

Bezpečnostní zámek je dále dobré opatřit bezpečnostními kováním – například s ocelovou krytkou. Kováním se označuje ta část dveří, kterou se dveře ovládají – jedná se tedy o kliku, kouli nebo madlo. Instalací bezpečnostního kování se ještě znásobuje odolnost zámků vůči násilné manipulaci. Kování může být buď zcela překryté, polopřekryté, nebo otevřené.

Výměna bezpečnostního zámku

Pokud zjistíte, že váš zámek trpí rzí, stářím nebo poškozením, možná byste se měli poohlédnout po novém zámku s vyšším bezpečnostním standardem.

Podobně jako vložky se i bezpečnostní zámky dělí do čtyř bezpečnostních kategorií, přičemž čtvrtá třída RC4 je nejvyšší a nejbezpečnější. Je tedy na zvážení, jakou odolnost zámku proti vloupání zvolit.

Elektronické zabezpečení dveří

Některá zařízení a systémy zabezpečení dveří ve skutečnosti nespadají do žádné z výše uvedených klasických kategorií. Další důležitou formou zabezpečení dveří jsou inteligentní řešení, jako je chytrý zámek na dveře nebo digitální kukátko s dveřní kamerou a připojením k Wi-Fi.

Chytrý zámek na dveře ovládaný pomocí chytrého telefonu

Díky chytrému zámku je možné otevírat vstupní dveře pomocí chytrého telefonu – a to i na dálku, ať už jste kdekoliv! Je tak třeba možné otevřít instalatérovi, aniž byste odešli z kanceláře. Nebo vpustit domů příbuzného v době, kdy zrovna nejste doma. S mobilní aplikací chytrého zámku také vždy víte, zda jsou vaše děti doma. Můžete tedy zkontrolovat, zda se domů dostaly v pořádku. Chytrý zámek dokonce dokáže rozpoznat, kdy se v jeho blízkosti nachází autorizovaný chytrý telefon.

Jak takový chytrý zámek přesně funguje? Chytrý zámek se připojuje k internetu, takže klíče máte vždy u sebe. Díky chytrým zámkům můžete vidět a rozhodnout, pro koho, kdy a na jak dlouho budou vstupní dveře otevřené. K odemykání dveří můžete použít svůj chytrý telefon. I když vám byl klíč odcizen, nemusíte se obávat, protože je možné klíč deaktivovat.

Digitální dveřní kukátko

Chytrá domácnost by nebyla kompletní bez digitálního kukátka, které slouží k monitorování toho, co se děje za dveřmi. To by však zvládlo i běžné kukátko. Proč si tedy pořídit kukátko digitální?

  • Digitální dveřní kukátko má vestavěnou kameru, která umožňuje pořizovat časově označené snímky nebo nahrávat každého, kdo se blíží ke vstupním dveřím – a to díky detektoru pohybu.
  • Kromě pořizování snímků a videí umožňuje digitální kukátko i audio přenos.
  • Kukátko je vybaveno LCD obrazovkou, která se aktivuje stisknutím tlačítka.
  • Připojená kamera je vyzbrojena infračervenými funkcemi, takže i za zhoršených světelných podmínek přenáší jasný obraz.
  • Některá digitální kukátka umožňují propojení přes Wi-Fi se vzdáleným zařízením. Co se děje za dveřmi lze tudíž sledovat, ačkoliv nejste doma.

Jak přesně takové digitální kukátko funguje? Jakmile návštěvníci stisknou zvonek na kameře dveřního kukátka, automaticky se zapne obrazovka na vnitřní straně dveří a zobrazí venkovní obraz. Také při stisknutí zvonku u dveří kamera automaticky vyfotografuje toho, kdo je venku, fotografie se pak automaticky uloží do systému.

Jak zabezpečit dveře proti nejčastějším způsobům vloupání?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!