Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Darknet / foto: shutterstock

Co dokáže nabídnout temná stránka internetu, aneb seznamte se s Darknetem

O Darknetu neboli temném internetu slyšel pravděpodobně již téměř každý. Většina běžných uživatelů jej však má spojen s ilegální činností a kriminalitou. S tímto účelem však Darknet vyvíjen nebyl.

Co je Darknet a proč vznikl?

Původní záměr vývojářů Darknetu bylo vytvoření online prostoru bez dohledu státních institucí a cenzury a s možností anonymního přístupu. Teprve později si v tomto prostoru našli domovy lidé zabývající se činností porušující nejen zákony, ale i základní lidská práva. Počátek internetu schovaného pod hladinou se datuje do přelomu tisíciletí, kdy byla vytvořena první síť za účelem zprostředkování komunikace politicky nepohodlným osobám v režimech omezujících lidská práva s okolními státy. Příkladem může být Čína, jejíž omezování přístupu k běžnému internetu je pověstné. Skrytý internet však velice často využívají a zneužívají také zločinci a obchodníci s ilegálním zbožím, například s drogami či se zbraněmi.

Jak „temný internet“ funguje?

Pro přístup na Darknet je potřeba si stáhnout speciální prohlížeč, který dokáže zajistit anonymitu a skrýt díky maskovacímu algoritmu IP adresu uživatele.  Nejčastěji se využívá Tor. Prohlížeče pro Darknet nefungují tak, jak jsme zvyklí od Googlu. Běžné vyhledávání zde kvůli utajení možné není. Kdo chce na Darknetu fungovat, musí znát konkrétní adresy tržišťči dalších platforem. Adresy zajímavých darknetových portálů jsou mimochodem velice žádanou komoditou. Mezi nejznámější darknetová tržiště patří například AlphaBay, Hansa, Dream Market, German Plaza či Ramp. Paradoxní je, že vše, co si na tomto typu sítě pořídíte, si můžete nechat jednoduše zaslat obyčejnou poštou či dopravcem.

Darknet nezmizí

Síla a dosah Darknetu neustále narůstá. Jakmile se uživatelům podaří uzavřít jeden ilegální obchod, nestáhnou se, ale jdou do dalšího. Darknet využívá této dávno známé lidské vlastnosti, kterou nejlépe vystihuje rčení, že s jídlem roste chuť. Proto tato síť nemůže nikdy zaniknout. I v případě, že by bylo vládními orgány její fungování trestně postihováno, najde se stále dost lidí, kterým svoboda a nezávislost bez odpovědnosti bude připadat zajímavá a v tom lepším případě se pokusí o založení další podobné sítě.

Co dokáže nabídnout temná stránka internetu, aneb seznamte se s Darknetem

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!