Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vztahové radosti i strasti / foto: shutterstock

Když city chybí, nastupuje vztah z rozumu

Ideální vztah je takový, kde se dva lidé milují, rozumí si, mají stejné vize do budoucna a ani jednomu nic nechybí. Jenže realita má často do ideálu daleko.

Stává se to častěji, než by se zdálo. Máte doma partnera, který je po všech směrech úžasný – je skvělým rodičem vašich dětí, dokáže rodinu zabezpečit, postará se o domácnost, je starostlivý a chová se k vám hezky. Jediné, co vám ve vztahu chybí, jsou city. A tak začnete podvědomě hledat někoho, kdo vám tyto city dodá, a navážete s ním ryze emocionální vztah. Pro okolí je tato volba často nepochopitelná a vztah třeba ani nemá budoucnost, ale činí vás šťastnými. Emocionální vztah přitom nemusí být založený jen na mileneckém poměru, ale může to být i kamarád, kterému se ze svých trápení vypovídáme.

Milenecký, nebo emocionální vztah?
Milenecký, nebo emocionální vztah? – Zdroj: Shutterstock.com

I ze vztahu z lásky se může stát vztah z rozumu

Obecně vzato jsou vztahy z lásky založené především na prudké zamilovanosti a vášni, která mozek zásobuje hormony štěstí. O to horší ale může být procitnutí do reality, kdy zamilovanost opadá a my si začínáme na druhém člověku všímat chyb, které jsme předtím nevnímali. Pak záleží na tom, zda toto období překonáme či nikoliv. Pokud ano, má vztah velkou šanci vydržet. Někdy se takový vztah přetaví do vztahu z rozumu, kdy daného člověka sice už nemilujeme, avšak pojí nás s ním závazky, kvůli kterým nechceme odcházet. Rozhodně se nejedná o nic výjimečného.

Zamilovanost může přijít i později
Zamilovanost může přijít i později – Zdroj: Shutterstock.com

Stabilnější, ale ne šťastnější

Vztahy, do kterých lidé od začátku vstupují z racionálních důvodů, nejsou tak časté. Lidé v nich neprochází hormonální bouří, ale zato vidí partnera střízlivým pohledem a nepodléhají emocím. Jsou také ochotnější ke společným investicím. Tyto vztahy jsou obecně stabilnější, ale nikoliv šťastnější. Zejména citlivější osoby při nedostatku emočních vztahů mohou upadat až do depresí. Rizikem je ovšem to, že časem přijde někdo, do koho se jeden z páru opravdu zamiluje.

 

Zdroj:

https://www.elitedate.cz/vztah-z-lasky-nebo-z-rozumu

https://firstclass.cz/2021/03/mezi-vztahy-aneb-proc-se-trapim-kdyz-jdu-za-hlasem-rozumu/

Láska, nebo rozum? V jakém vztahu jsou lidé šťastnější?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!