Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Staré známky / foto: shutterstock

Postcrossing – splněný sen sběratelů pohlednic?

Pro sběratele pohlednic může být nákladné získat zajímavé pohlednice ze zahraničí. Ať už máte raději pohlednice s motivy exotických přírodních krás, či snad historické reálie z dalekých krajů, nezbývá než se spolehnout na zahraniční aukce či nakoupit od českých sběratelů za vysokou cenu.

Tak tomu tedy bylo, než se zrodil mezinárodní projekt postcrossing.com, který si dal za úkol spojit sběratele pohlednic po celém světě a zahájit pravidelnou výměnu pohlednic.

O čem je tedy postcrossing?

Princip postcrossingu je vlastně velmi jednoduchý. Podobně jako si děti vyměňují kartičky hokejistů, mohou si i sběratelé vyměnit pohlednice. Pro Číňana není nic jednoduššího než koupit zajímavou pohlednici ve své rodné zemi, a poslat ji například do Kanady. Pro kanadského sběratele ale bude mít nesmírnou hodnotu. 

A přesně takto funguje postcrossing. Jednotliví sběratelé si posílají pohlednice, a na oplátku obdrží pohlednici do vlastní sbírky. Na celém systému je zajímavý i moment překvapení, protože pohlednici obdržíte od jiného sběratele, než kterému jste zaslali tu vaši. Na celý systém dohlíží postcrossing.com, který provádí spárování jednotlivých sběratelů.

Jak na to?

Pokud se chcete i vy zapojit do postcrossingu, není nic jednoduššího. Celý proces můžeme rozdělit do několika kroků.

Na postcrossing.com je třeba provést registraci a vyplnit kompletně profil. Nejdůležitější je samozřejmě správná adresa. Jakmile se budete chtít zapojit do výměny pohledů, v systému si vylosujete adresu jiného uživatele a vaše ID. Vyberete pohlednici, a kromě případné zprávy na ni uvedete i vaše ID. Jakmile pohlednice dorazí, adresát v systému postcrossing.com vyplní vaše ID. Nyní už můžete očekávat vaši pohlednici, jiný uživatel si v systému vylosuje vaše údaje a role se obrátí. Po obdržení pohlednice ji opět zaznamenáte a můžete se vrátit k druhému kroku.

Pokud vás postcrossing zaujal, nejsnadnější způsob, jak s ním začít, je koupit si sadu pohlednic pro začátečníky s přehledným návodem i prvními vzorovými texty.

Spoustu dalších informací naleznete také na stránkách postcrossing.cz.

Přejeme spoustu krásných pohledů!

Postcrossing – splněný sen sběratelů pohlednic?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!