Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Alfons Mucha – obraz / foto: shutterstock

Rozpohybované obrazy Alfonse Muchy stojí za zhlédnutí

Praha jakožto hlavní město nabízí mnoho kulturních a společenských aktivit a zážitků. My Vám nabídneme Muchovo muzeum nedaleko Václavského náměstí a výstavu iMucha v Obecním domě.

Jako první zastávku jsme zvolili Muchovo muzeum. Nachází se v Kaunickém paláci kousek od Jindřišské věže. Jedná se o jediné muzeum na světě, které se věnuje životě a dílu významného českého secesního malíře a rodáka z moravských Ivančic Alfonse Muchy. Výstava v muzeu je rozdělena na několik částí: Dekorativní panó, Pařížské plakáty, Documents Décoratifs, České plakáty, Olejomalby, Kresby a pastely a Fotografie a osobní memorabilia umělce. Každá část je uvedena panely, které přivádí návštěvníka do děje a vysvětlují kontext doby vzniku obrazů. V závěru výstavy je možné shlédnout film o životě tohoto malíře. Na menší ploše se zde nachází poměrně hodně plakátů a obrazů. Nejvíce jsme obdivovali plakát zobrazující Shakespearova Hamleta.

Tvorba Alfonse Muchy
Tvorba Alfonse Muchy – Zdroj: Shutterstock.com

Pár minut pěší chůze od Jindřišské věže poblíž Masarykova nádraží probíhá do února 2023 výstava iMucha. Jedná se o největší a nejucelenější sbírku mistrových plakátů. V expozici je možné shlédnout na 240 exponátů. Výstavu opět lemují doprovodné texty, na kterých se dovíme jak o plakátech, tak o životě Muchy. Například jsme se dozvěděli, že jednu místnost v Obecním domě vymaloval sám Mucha. Velmi zajímavé byly „oživlé“ obrazy. Několik mistrových obrazů bylo totiž zdigitalizováno a oživeno. Dívky na obrazech například zívly, usmály se nebo poslaly vzdušné polibky. A nejen to. Rovněž je zde možnost si prohlédnout z projekcí Slovanskou epopej. Pokud si ale budete chtít prohlédnout toto slavné dílo v celé své kráse, zavítejte na zámek do Moravského Krumlova, zde je totiž celá Slovanská epopej vystavena.

Moravský Krumlov
Moravský Krumlov – Zdroj: Shutterstock.com

Rozhodně návštěvu obou pražských výstav i Moravského Krumlova doporučujeme. Na své si zde přijde opravdu každý.

 

Zdroje:

https://www.mucha.cz/cs/

https://www.obecnidum.cz/product_info.php?products_id=102

https://www.mucha-epopej.cz/

Rozpohybované obrazy Alfonse Muchy stojí za zhlédnutí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!