Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Masopust / foto: Foto: Václav Sitta, se souhlasem Václava Sitty

Masopust na Hané i v Ostravě aneb když dva dělají totéž, není to totéž

Masopustní veselí probíhá po celé republice. Určitě každý někdy někde takovou akci navštívil. My jsme se vydali na tři masopusty a přinášíme vám reportáže.

Navštívili jsme ostatky v Příkazech a masopusty v Kroměříži a Ostravě. Jak to probíhalo? Pojďme se na to společně podívat.

Ostatky na Hané

V sobotu 19. února v Hanáckém muzeu v přírodě se konalo masopustní veselí s názvem Ostatke na Hané. My jsme dorazili krátce před desátou. Akce již pomalu začínala a my jsme po zakoupení vstupenek šli na obhlídku areálu. Byly tam dva stánky se zabijačkovými specialitami – jitrnice, jelita, zabijačková polévka, tlačenka a spousta dalších dobrot. Rovněž bylo možné si zakoupit čaj, alko- i nealkoholické pití nebo koláčky. Při drobném občerstvení bylo možné poslouchat CM Okybača.

Masopustní veselice
Masopustní veselice – Zdroj: Václav Sitta

Ale to se už pomalu chystal rej masek. Byl tam stárek a stárka, čmelák, smrtka nebo snoubenci před svatbou – ale tak, že snoubenku ztvárnil chlapec a snoubence slečna. Takové srandy ale k masopustu vždy patřily. Kolem půl dvanácté jsme vyrazili v průvodu na obchůzku městem, při které jsme navštívili několik místních stavení. Naší první zastávkou byla radnice, kde nás uvítal pan starosta. Stárek za všechny představeného požádal o masopustní právo a schválení celého veselí. Pan starosta samozřejmě vyhověl a pohostil nás. Čím? Skvělými koláčky a panáčkem slivovice. Během občerstvení si pan starosta zatančil se stárkou. Pak pokračujeme dál a zastavujeme u jednoho z místních stavení. Zde nás uvítal pan a paní domácí. A měl přichystáno také drobné pohoštění. Tím byl skvěle udělaný štrůdl, chleba s tlačenkou a meruňkovice. I zde se tančilo a veselilo. A poslední zastávkou průvodu byl dům č. 50. Ten je speciální tím, že má tzv. žudr. Jedná se o rizalit vystupující před průčelí domu. V patře žudru se nacházela sýpka. Ale i zde nás uvítali pan a paní domácí a také měli přichystáno drobné občerstvení. Zde rej masek zatančil místní lidový tanec. Po tomto veselí jsme se vrátili zpět do muzea, kde pokračoval program dál. CM Okybača dál hráli k tanci a k poslechu nebo zde probíhala soutěž o nejlepší klobásku. Jednalo se o velmi vydařenou akci.

Masopust v Kroměříži

V sobotu 26. února proběhl v Kroměříži masopust. Akce začala v 9 hodin, průvod ale byl nachystán na 10. hodinu. V reji masek nechyběl král, smrtka, medvěd, Mexičan, Obelix, cikánka nebo bába s nůší. Průvod byl ale poněkud kratičký, trval cca 5 minutek a šlo se od místní kavárny do centra Hanáckého náměstí, kde se poté chvíli tancovalo. Možná škoda, že průvod byl tak krátký a že masky krátce po průvodu odešly. Po tanci k nám promluvil starosta města, který udělil masopustní právo. Ale to pak program pokračoval na pódiu a pod pódiem dál. Byl přichystán program pro děti, kdy klaunice měla přichystánu diskotéku a taneční úkoly pro děti. Po vystoupení klaunice po zbytek dne hrála cimbálová muzika a děti mohly navštívit kluziště, výtvarné dílny nebo kolotoče. Samozřejmostí byla spousta stánků. Stánkaři prodávali různé výrobky jako oblečení, čepice, opasky a kabelky. Jídlo a pití nesmělo chybět. Návštěvník si mohl vybrat z placek, masových směsí, sýrů, klobásek nebo jitrnic. Na své si přišli rovněž lidé, kteří si zachtěli zamlsat. Nacházeli se zde stánky s mléčným karamelem, Daniel‘s donuts nebo frgály. Rozhodně bylo škoda, že po odpoledni začalo krapet pršet, ale co už. Mohlo být i horší počasí.

Rej masek
Rej masek – Zdroj: Václav Sitta

Masopust na Slezskoostravském hradě

A poslední masopust, na který jsme vyrazili, se konal 27.února na Slezskoostravském hradě. Brány hradu se otevřely krátce po půl desáté. I zde byl pro návštěvníky nachystán bohatý program a spousta stánků s dobrotami. V deset hodin na pódiu nás přivítal vojenský bubeník s krátkým povídáním o akci a pak jsme společně s maskami vyšli na průvod hradem a podhradím. V reji masek nechyběl krom vojáků i řezník Krkovička, medvědi, kozel, drak, čert nebo hejkal. Po průvodu jsme došli ke stanovišti řezníka Krkovičky, který začal porážet prase a začal i vykládat různé zajímavosti kolem přípravy jitrnic a dalších masopustních masových dobrot. My jsme se vydali ale na důkladnější prohlídku stánků. Byly zde stánky se sladkostmi, tyrolskými dobrotami, kterými byly sýry nebo masové výrobky, stánky s medovinou, s frgály nebo svatebními koláčky a spousta stánků s bramborovými placky, jitrnicemi a jelity. Dále nás zaujaly stánek Farmy pod kaštany z Václavovic u Frýdku-Místku se svými marmeládami, Sodofkárna z Bílovce, prodávající skvělé sodovky nebo stánek s čokoládou z Hrabyně.

Ale velmi skvělý byl i doprovodný program. Krom třech průvodů v rámci celé akce a reji masek v průběhu dne po nádvoří hradu nás čekalo i bravurní vystoupení Komediantů na káře, u kterého se každý návštěvník bavil, nebo i vystoupení kapely hrající akordeonové písničky typické pro masopust. A to samozřejmě není vše, v průběhu dne byly pro diváky připraveny i soutěže jedlické nebo pijácké nebo pohádky pro děti. Každopádně den i masopust se vydařil a počasí vyšlo bez deště.

 

Zdroje:

https://nmvp.cz/prikazy/akce/ostatke-na-hane

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDudr

https://www.prikazy.cz/historie?leftColumn-dataAggregatorCalendar-5688614-date=202104#D%C5%AFm%20%C4%8D.p.%2050%20%E2%80%9EVelk%C3%BD%20%C5%BEudr%E2%80%9C

https://www.mesto-kromeriz.cz/aktuality/tiskove-zpravy/masopustni-jarmark-laka-na-tradicni-postavy-zvyky-i-dobre-jidlo/

https://www.slezskoostravskyhrad.cz/cz/akce/147-masopust-na-hrade.html

 

 

Masopust na Hané i v Ostravě aneb když dva dělají totéž, není to totéž

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!