Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Gejši / foto: shutterstock

Kdo byla slavná Mitsuko, jak se ocitla v Čechách a proč se jí říká "naše Japonka"?

Když došlo ke sňatku, kde se spojily dva různé národy, a především dvě jiné kultury, senzace byla na světě. Snad i díky tomu je dodnes tolik zajímavý příběh Japonky Mitsuko. 

Seznámení s Jindřichem 

Do Čech se krásná japonská dívka Mitsuko dostala díky sňatku s rakouským hrabětem Jindřichem Coudenhove-Kalergi, velmi vzdělaným a jazykově nadaným legačním radou v Tokiu. 

Hrabě Jindřich patřil mezi nejvýznamnější a nejvzdělanější členy aristokracie, která v 19.století, a především na jeho konci, žila. Mimo jiné hovořil osmnácti jazyky. Díky tomu měl možnost cestovat a prosadit se na významných pozicích v cizích zemích. Japonsko nebylo výjimkou. V roce 1891 se stal legačním radou v Tokiu. Tehdy měl nehodu - jeho kůň uklouzl na zmrzlém povrchu a shodil ho na zem. Stalo se tak před jedním japonským starožitnictvím. Nehodu viděla dcera starožitníka - Mitsuko - a spěchala Jindřichovi na pomoc. 

Kůň hrál v jejich seznámení hlavní roli
Kůň hrál v jejich seznámení hlavní roli – Zdroj: Shutterstock.com

Gejša nebo manželka? 

Mitsuko byla vychovávána pro určitý cíl. Měla se stát gejšou, tedy luxusní společnicí (nikoli prostitutkou). K tomu v Japonsku existovaly i mnohaleté školy. Její otec však od tohoto plánu ustoupil. Chtěl, aby mu dcera pomáhala v obchodě. To se však nestalo. Mitsuko a hrabě Jindřich se do sebe zamilovali, zřejmě na první pohled. A i když okolí ani otec Mitsuko jejich lásce moc nepřáli, dokázali si ji obhájit. 

Jejich svatba se konala v květnu 1892 v Tokiu. To už Mitsuko pracovala na velvyslanectví jako hospodyně. Jindřichovi zřejmě nevadilo, že se jedná o morganatický svazek, tedy o sňatek s ženou, která není příslušníci šlechty. Ostatně zatímco on musel oželet nedostatečnou prestiž a nearistokratický původ manželky, Mitsuko se navždy vzdala rodné země. S Jindřichem totiž odešla do Evropy, aby se nakonec usadili v Čechách. 

Japonky bývají velmi krásné
Japonky bývají velmi krásné – Zdroj: Shutterstock.com

Z Japonska do Čech

Pár se stal rodiči ještě v Japonsku. Tam se jim narodili první dva synové. V roce 1896 však přesídlili do Evropy, a nakonec se usadili v Poběžovicích u Domažlic. Mitsuko byla matkou několika synů i dcer. Věnovala se ale i společenskému životu a navzdory nízkému původu byla skvělou hostitelkou. Navštěvovali je přátelé z celé Evropy a Mitsuko se stala velice oblíbenou. Navíc se stále vzdělávala, učila se jazyky, matematiku i historii. Věnovala se malbě. Po smrti svého manžela, za první světové války, odešla do kláštera v Pivoni, jenž patřil k jejich statkům, a vytvořila v něm vojenský lazaret. 

Po válce odešla do Vídně, kde v roce 1941 zemřela. I když poslední roky dožila mimo Čechy, stále je označována za "naši Japonku" a výstavu o jejím životě můžete vidět na zámku v Horšovském Týně

 

Zdroj:

https://www.zamek-horsovskytyn.cz/cs/tipy-na-vylet/9093-po-stopach-hrabenky-mitsuko

https://svitavsky.denik.cz/ctenar-reporter/neobycejny-pribeh-mitsuko-v-cechach-japonska-hrabenka-byla-tajemna-a-krasna-2022.html

 

 

Kdo byla slavná Mitsuko, jak se ocitla v Čechách a proč se jí říká "naše Japonka"?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!