Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Staré noviny / foto: shutterstock

Jak vypadaly první bulvární noviny?

Bulvární tisk je dnes běžnou součástí našeho mediálního života. Kdy se ale objevily první noviny, které ukázaly, že zprávy jsou hodnotná komodita, když jsou podávané živou formou?

První bulvár z USA

První levné masové deníky (tzv. penny press), u nás nazývané šestákový či krejcarový tisk se objevily ve Spojených státech. Orientovaly se na nové čtenáře z lidových vrstev. Prvním, který dosáhl bezprostředního úspěchu, byl The New York Sun vycházející od roku 1833. Na rozdíl od dosavadního solidního politického tisku, který se obracel na kulturně jednotné, vzdělané a finančně zabezpečené publikum, byl nový typ novin charakteristický masovými náklady, nižší prodejní cenou a nápadnou grafickou úpravou: výrazné titulky, velké obrázky a později fotografie.

Bulvárrní plátek
Bulvární plátek – Zdroj: Shutterstock.com

Čtenáři s lidových vrstev

Za půl roku Sun překonal své rivaly dvojnásobným nákladem. Hlavním lákadlem byla cena - jeden penny. Místo předplatného, jak bylo dosud zvykem, se tento tisk prodával hlavně na ulici. Tak se k nákupu tisku dostali i chudší. Aby je přilákali, nabídli jim nový typ zpráv. Místo dosavadních informací o důležitých společenských, obchodních či politických událostech se v levném tisku objevovaly zprávy ze soudních síní, příběhy o poklescích, katastrofách a neštěstích, které lidé z ulice považovali za vzrušující, zábavné či hodné pozornosti. Raný šestákový list snižoval novinářské standardy. Sun byl za vidinou zisku ochotný otisknout téměř cokoli. Např. se počet prodaných výtisků ztrojnásobil, když deník přinesl reportáž o životě na Měsíci.

Život na Měsící přilákal čtenáře
Život na Měsíci přilákal čtenáře – Zdroj: Shutterstock.com

Pražský ilustrovaný kurýr

Ve Vídni se první ilustrovaný šestákový deník objevuje v roce 1873. První úspěšný obrázkový deník Pražský ilustrovaný kurýr začal u nás vycházet v roce 1893. Kurýr byl určený drobným živnostníkům, řemeslníkům, státním zaměstnancům a výše kvalifikovaným dělníkům. Objevovaly se v něm romány na pokračování či oblíbená černá kronika. Jako zajímavé poučení o jiném světě paralelním s běžným světem čtenářů se zde líčil svět zločinců, svět chudých dělníků nemajících na nájem nebo na útratu v hostinci, stejně jako svět služek pokoušejících se o sebevraždu. Pravého bulvárního tisku se Praha dočkala v meziválečném období.

 

Zdroje:

https://de.wikipedia.org/wiki/New_York_Sun_(1833%E2%80%931950)

https://dspace.cuni.cz/handle/20.500.11956/43673

 

Jak vypadaly první bulvární noviny?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!