Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nacistické vlajky ve vzpomínkové místnosti / foto: Cavit Gencturk / shutterstock.com

Co znamenají v nacistické ideologii čísla 14 a 88?

Některá čísla jsou obyčejná, jiná mají svůj význam. Jako je pro křesťany důležitá cifra 666, která znamená Antikrista, čísla 14 a 88 mají naopak význam v nacistické ideologii.

Nejprve se objevilo číslo 88

Když končila druhá světová válka, spojenecké síly se postupně zmocňovaly německého území. A zde taky vznikla organizace Werwolf, která prováděla partyzánské akce proti Američanům, Britům a Sovětům. Jelikož bylo na těchto územích a postupně v celé zemi zakázáno používat dříve běžný pozdrav „Heil Hitler“, příslušníci Werwolf vymysleli šifru 88. Jde o to, že písmeno H je osmé v německé abecedě a tudíž 88 znamená zkratku „HH – Heil Hitler.“ Toto číslo se postupně rozšířilo mezi všechny podporovatele nacistické ideologie v Německu a později i v celém světě.

Následovalo číslo 14

Tento symbol nacismu se objevil mnohem později, na začátku 80 let v Americe. Za jeho tvůrce je považován Američan David Lane, člen nacistické organizace Ku Klux Klan. Význam čísla spočívá ve 14 slovech v anglickém jazyce, jelikož vznikly v USA. Znamenají doslova „Musíme zajistit existenci našeho lidu a budoucnost pro bílé děti“ (We must secure the existence of our people and a future for White Children). David Lane páchal zločiny ve Spojených státech amerických, dokonce má na svědomí i vraždu. A tak dostal trest odnětí svobody na 190 let, smrt jej tak logicky dostihla ve věznici v nepříliš vysokém věku 68 let.

Někdy jsou ovšem čísla 14 a 88 starší, než ta nacistická, a tudíž neškodná - zdroj: ibWR111 / shutterstock.com

Jaké jsou případy užití čísel 14 a 88 z poslední doby?

Marian Kotleba na Slovensku a jeho 1488 Euro pro slušné rodiny

března 2017 (opět číslo 14 na scéně) se pořádal galavečer v Banské Bystrici a organizovala jej strana Naše Slovensko tehdejšího krajského župana (u nás je to hejtman) Mariana Kotleby. Na tom by nebylo nic divného, nicméně 14. březen je zároveň výročí vzniku fašistického Slovenského štátu, spojence hitlerovského Německa. Navíc, Kotleba tam rozdával šeky jako podporu pro slušné rodiny ve výši přesně 1488 Euro. A v tom byl problém, Marian Kotleba byl poté souzen za propagaci nacismu, kde byl nejprve nepravomocně odsouzen na 4 roky a 4 měsíce, po odvolání však vyvázl s šestiměsíčním podmínečným trestem.

Kotlebova strana - zdroj: Rosalicka - shutterstock.com

Německý kancléř Olaf Scholz a jeho 14+88 tanků Leopard na Ukrajinu

S čísly 14 a 88 si nedávno zahrával dokonce německý kancléř. Na zasedání německé vlády 11.ledna tohoto roku prohlásil, že Německo pošle Ukrajině na válku proti Rusku 14 tanků Leopard 2. A o pár týdnů později oznámil, že k nim přidá dalších 88 starších Leopardů 1. U Scholze je to zarážející zejména kvůli nacistické minulosti samotného Německa.  Není možné, aby význam čísel neznal, protože v Německu je dokonce zakázáno mít na autech poznávací značky „AH“ nebo „HH“. Že šlo pravděpodobně jen o vzkaz, určuje i to, že Leopardů bude nakonec výrazně více, než oněch 14 a 88 tanků. Co si pak mají Rusové, ale i Ukrajinci myslet, když utrpěli za války proti nacismu nejvíce ze všech zemí na světě? Scholz si jistě měl tento krok více promyslet, na rozdíl od Kotleby mu však žádný soud nehrozí.

Ještě, že pan Scholz více nesklopil ruku palcem dolů, mohlo to vypadat hůře - zdroj: Matthias Roehe / shutterstock.com

Ruský a tádžický prezident u věnce ve tvaru čísla 88

9.května 2021 se v Rusku konala vzpomínková akce na den vítězství ve 2. světové válce. Při této příležitosti jeden z hostů – tádžický prezident Emomali Rahmon měl klást věnec u hrobu neznámého vojína splečně s Vladimirem Putinem. Jenže, ony věnce stály vedle sebe, jeden s ruskou a druhý s tádžickou vlajkou, a oba byly ve tvaru osmičky. Opět číslo 88. Byli lídři obou zemí překvapeni, když tyto věnce spatřili? Dá se předpokládat, že ano, možná to však byla náhoda. Anebo v tom byl zámysl, že tehdejší porážka nacistického Německa znamenala i porážku čísla 88. To však neznamená, že by takový tvar měly mít věnce. Rituál nicméně proběhl i s touto nechutností a jen znalí lidé si spojitost s nacismem uvědomili.

Vladimir Putin se tvářil na věnce poměrně kysele - zdroj: Pavel L Photo and Video / shutterstock.com

Zdroje:

(1) https://www.iamexpat.de/expat-info/driving-germany/registering-vehicle

(2) https://www.ta3.com/clanok/162034/kotleba-celi-dalsej-obzalobe-usp-vysvetlil-zmysel-cisla-1488

(3) https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-scholz-potvrdil-ze-nemecko-doda-ukrajine-tanky-leopard-224239

(4) https://www.politico.eu/article/germany-send-leopard-tanks-ukraine-russia-war-rheinmetall/

(5) https://reuters.screenocean.com/record/1615396

Co znamenají v nacistické ideologii čísla 14 a 88?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!