Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pomník Baby Vangy / foto: shutterstock

Makedonský Nostradamus jménem Baba Vanga

Už jste slyšeli jméno Baba Vanga? Nejedná se o žádnou nadávku, nýbrž o jméno světoznámé vědmy, jejíž jasnovidecké úspěchy jsou dnes srovnávány i s Nostradamem nebo Sibylou.

Narodila se v jedné makedonské vesničce a díky svému vnitřnímu vidění se vypracovala až na poradkyni vrcholných světových politiků.

Slepá dívka vidí do budoucnosti

Baba Vanga byla věštkyně, která se narodila v roce 1911 v makedonské vesnici Strumica jako Vangelija Panděva Dimitrovová – Guštěrovová. Nebyla slepá od narození. O zrak přišla ve 12 letech a dodnes není znám pravý důvod tohoto postižení. Záhy zjistila, že má zvláštní schopnosti, díky kterým i se slepýma očima vidí lépe než kdo jiný. První věštbou, dá-li se to tak nazvat, bylo nalezení otcových ovcí, které mu byly ukradeny. Baba Vanga přesně popsala dvůr, kde byly otcovy ovce ukryty zlodějem.

Věštba z karet
Věštba z karet – Zdroj: Shutterstock.com

Rostoucí věhlas Baby Vangy

Popularita Baby Vangy postupně rostla, ale skutečný věhlas přišel až za druhé světové války. Tehdy se na ni lidé obraceli s prosbami, aby jim sdělila, co se děje s jejich příbuznými na frontě. Nestrádají? A jsou ještě vůbec na živu? Všechny tyto věštby bylo velmi těžké prokázat, a tak se ani neobjevilo žádné zpochybnění. Vedle věšteb si navíc velmi dobře vedla v léčení různých chorob, na což používala hlavně bylinky. Průlom zaznamenala ve chvíli, kdy se s ní přišel „poradit“ sám bulharský car Boris III.

Politická poradkyně

Mohlo by se zdát, že po skončení války zájem o její věštby poklesne, ale nebylo to tak. Naopak, její sláva stále rostla. Snad tomu napomohla i zmíněná návštěva cara Borise III. K Babě Vanze jezdili na poradu nejen politici z Bulharska, ale i světoví státníci a političtí vůdci ze socialistických zemí. Prý její služby využíval dokonce i Leonid Brežněv. V roce 1966 se stala oficiálním státním zaměstnancem a za své věštecké služby pro politickou činnost pobírala plat. Měla k ruce i vlastní sekretářky. Pro církev byla samozřejmě kacířkou spolčující se s démonickými silami. Nic to však nezměnilo. Baba Vanga byla populární a oblíbenou „poradkyní“ pro vysoké státníky i obyčejný lid.

Schopnosti věštit budoucnost
Schopnosti věštit budoucnost – Zdroj: Shutterstock.com

Podivínská mecenáška

Časem se z Baby Vangy stala podivínka. Na některé „klienty“ byla hrubá až vulgární. Za své služby však ráda přijímala různé dary. Po její smrti v roce 1996 se vesnice, v níž žila, stala poutním místem, stejně jako její hrob. Její dům byl přetvořen na muzeum. Z darů, které Baba Vanga získala od svých „klientů“ dala vybudovat v obci Rupite kapli sv. Petky Bulharské. I tato kaple se po její smrti stala poutním místem.

 

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Baba_Vanga

https://www.dotyk.cz/magazin/baba-vanga-proroctvi-2022-30000103.html

 

Makedonský Nostradamus jménem Baba Vanga

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!