Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tkaní / foto: shutterstock

Znáte tradiční umělecká řemesla?

Chceme-li se dnes těšit z věcí dávno neužívaných - ať už doma, na chalupách, nebo v muzeích, měli bychom pochopit, jaký tato tvorba měla smysl a co vlastně pojem tradiční umělecké řemeslo představuje.

Zapomenuta či nikoli? 

Tradiční umělecká řemesla byla již téměř zapomenuta. Díky nadšencům, kterým naše historie není lhostejná se však v poslední době obnovují i předvádějí na nejrůznějších akcích. A co si pod tímto pojmem máme představit? Tradiční umělecká řemesla můžeme dělit do několika kategorií a v sérii článků vám představíme alespoň ta, která můžeme též nazývat jako tradiční textilní techniky. V tomto článku si představíme některé z textilních technik používaných v českých zemích. V dalších si pak podrobněji jednotlivé techniky přiblížíme o něco podrobněji. I když toto téma je natolik rozsáhlé, že bychom potřebovali mnohem více prostoru. Proto tyto informace berte spíše jako seznámení či nahlédnutí do dávno zapomenuté historie. 

Tradiční řemesla
Tradiční řemesla – Zdroj: Shutterstock.com

Nitě, uzly, copánky  

Textilní techniky můžeme rozdělit podle pracovního postupu na ty, u nichž se pracovalo s jednou nití, s jednou soustavou nití nebo s dvěma soustavami nití. Laikovi toto příliš mnoho neřekne, ale možná vám budou známější techniky bez nářadí, jako je pletení řetízku, tkaniček a copánků nebo drhání. Ano, i tyto techniky patří mezi historické, a v které době, století či oblasti vznikly, si netroufne přesně odhadnout žádný historik. Což nás ale trápit vůbec nemusí, protože to vlastně není tak moc důležité.

Klubka vlny
Klubka vlny – Zdroj: Shutterstock.com

Důležitý je fakt, že se dochovaly i další textilní techniky, ke kterým bylo zapotřebí určité náčiní. Sem můžeme zařadit techniky mladší, jako je pletení na drátech, háčkování, pletení na cívce.

Vázání sítí síťovací jehlou, pletení na rámu – tzv. krosienkování, pletení na kobyle, paličkování, tkaní a šití krajek, pletení na formě – tzv. zapiastková technika nebo tkaní na karetkách a stavu pak můžeme považovat za historická a umělecká řemesla. 

 

Zdroj:

Tradiční textilní techniky, Jitka Staňková, Ludvík Baran 

Tradice Lidové tvorby, Alena Vondrušková, Vlastimil Vondruška 

 

Znáte tradiční umělecká řemesla?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!