Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pevnost Josefov / foto: shutterstock

Prozkoumejte pevnost Josefov od sklepa až po opevnění

Pevnost Josefov byla vybudována na konci 18. století a měla sloužit na ochranu českých hranic rakousko-uherské monarchie před útoky Prusů. Dnes se zde koná metalový festival Brutal Assault a můžete tu navštívit spoustu zajímavých míst.

Podzemní chodby Bastionu I

Naši prohlídku začneme v Bastionu I. Zde na nádvoří je sraz s průvodcem, který nás uvítá, vysvětlí význam slova bastion a poví pár slov o budovách na nádvoří. Vidíme zde bývalé kasárna nebo prachárnu, kde se skladoval střelný prach. Posléze výprava pokračuje do předsálí vstupu do kasemat a podzemí. Zde se dovídáme první střípky z historie vzniku pevnosti. Začíná se de facto u císaře Karla VI. a jeho pragmatickou sankcí. Karel VI. totiž neměl mužského potomka a tímto dokumentem zajistil, aby na trůn mohla nastoupit Marie Terezie. Po slezských válkách s Pruskem, které se konaly po nástupu císařovny v letech 1740 – 1745, přišla monarchie o Klodsko a značnou část Slezska. Kvůli těmto změnám vznikla nutnost chránit hranice. Ostatní pevnosti, kterými byly například Hradec Králové nebo Olomouc, byly příliš ve vnitrozemí. Proto v druhé polovině 18. století císař Josef II. začal budovat na místě vesnice Ples nedaleko Hradce Králové pevnost Josefov a nedaleko Litoměřic pevnost Terezín. Po této krátké historii pevnosti se návštěvníci přesunou na místo, kde dostanou kahany se zapálenými svícemi a putuje se za doprovodu dalšího výkladu po cca 2kilometrové trase po kasematech, kdy uvidíme i minové chodby nebo místnost zvanou generálka. A k čemu sloužila? To se jistě dozvíte na prohlídce. Samozřejmě také v průběhu prohlídky nechybí ani pověst o místním duchovi Ignáce Pábila nebo pro zájemce závěrečná cca 20metrová procházka absolutní tmou v závěru trasy. Během prohlídky se rovněž dozvíte, zda-li byla pevnost využita v praxi.

Pevnost Josefov
Pevnost Josefov – Zdroj: Shutterstock.com

Pokud dorazíte před prohlídkou kasemat, která začíná každou celou hodinu, navštivte i nádvoří Bastionu I. lapidárium Matyáše Bernarda Brauna. Zde je možné vidět původní sochy tohoto slavného barokního mistra a jeho následovníků.

První vojensko-historické muzeum M. Frosta

Nedaleko Bastionu I se nachází budova bývalého pevnostního stavebního ředitelství. Zde najdete První vojensko-historické muzeum M. Frosta. Zakladatelem muzea je Miroslav Frost. Na dvou patrech je toho hodně k vidění. Nalezneme zde expozice, které se týkají první a druhé světové války, války v Bosně, Vietnamu nebo Korei. Také jsou zde vystaveny bodné a sečné zbraně od raného středověku až k Napoleonovi nebo samurajský meč. Nesmíme také zapomenout na střelné zbraně nebo modely válečných strojů jako auta, letadla nebo lodě. A ve druhém patře se nachází i model pevnosti v obležení.

Napoleon Bonaparte
Napoleon Bonaparte – Zdroj: Shutterstock.com

Městské muzeum a stálá historická expozice, kovárna a model pevnosti

Naproti vojensko-historického muzea se v budově pevnostního zásobovacího úřadu nachází městské muzeum se stálou historickou expozicí. A co vše zde najdeme? Například šestimetrový dřevěný člun z 11. století, modely pevnostních bran, barokní a lidovou řezbu nebo třeba ukázky dámské módy.

V přízemí zásobovacího úřadu je i kavárna, kde můžete nabrat síly na další objevování zákoutí města.

Například hned ve vedlejším domě se nachází model pevnosti v dobách jeho největší slávy. Ale model je přístupný jen po předchozí domluvě.

Mezi parkovištěm a modelem je poněkud schovaná i pevnostní kovárna. Krom kovářské dílny zde můžeme najít i klempířskou a truhlářskou dílnu. Většina nástrojů, které zde uvidíme, pochází z doby 1. světové války.

Kovářské práce
Kovářské práce – Zdroj: Shutterstock.com

Bastion X, bastion IX a ravelin XIV

Na druhém konci města se nachází zpřístupněný komplex bastionů X, IX a ravelinu XIV. Začínáme tedy v bastionu X, kde se nacházela pevnostní ošetřovna. Nyní je zde vystavena sbírka situačních plánů bastionových pevností v Čechách a účetní nebo schvalovací plány samotného Josefova. Další expozice se zaměřuje na zdravotnickou službu za světových válek. Můžeme zde vidět například operační sál, zubní ordinaci nebo polní chirurgické pracoviště či pokoj pacientů vybavený původními předměty.

Dále se přesouváme do areálů ravelinu XIV. Na komentované prohlídce se dovídáme, že ravelin vychází z francouzského slova raven a jedná se o trojúhelníkový obranný prvek ve středním obranném pásu pevnosti. V objektu se nachází artefakty z historie pevnosti, tedy třeba původní pracovní náčiní, kříž z kostela nebo třeba střelné a bodné zbraně.

Posledním prostorem k navštívení je bastion IX, kde se nachází výstava kanónů a dělostřelecké munice.

Vojenský hřbitov nebo filmová stopa

Velmi krásná je i procházka městem, při které můžeme obdivovat i například kostel. Během procházky můžeme narazit i na bustu Boženy Němcové, která v tomto kraji zanechala velkou stopu. A jestli si řeknete během vašeho toulání městem, že je vám povědomé, pak je to tím, že zde režisér Hřebejk natáčel mimo jiné i film Musíme si pomáhat.

A pokud vám ještě vyjde čas, vyrazte cca 1 km za město královéhradeckým směrem. Tam se nachází i vojenský hřbitov, který vznikl při stavbě pevnosti. Zajímavostí je, že je jedním z prvním v Čechách, který leží za městem. Pochováni tu jsou měšťané, velitelé pevnosti nebo přes 2000 zajatců a vojáků rakousko-uherské armády.

 

Zdroje:

https://www.pevnostjosefov.cz/historie/historie-josefova/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Prvn%C3%AD_vojenskohistorick%C3%A9_muzeum_M._Frosta

https://www.pevnostjosefov.cz/portfolio/muzeum-v-zasobovacim-urade/

https://josefov-3d.webnode.cz/

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/pevnostni-kovarna-josefov

https://www.pevnostjosefov.cz/portfolio/bastion-x/

https://www.pevnostjosefov.cz/portfolio/bastion-ix/

https://www.pevnostjosefov.cz/portfolio/ravelin-xiv/

https://www.idnes.cz/hradec-kralove/zpravy/pevnost-josefov-je-rajem-filmaru.A160914_2273019_hradec-zpravy_the

https://www.jaromer-josefov.cz/volny-cas/pamatky-ve-meste/vojensky-hrbitov/

 

 

Prozkoumejte pevnost Josefov od sklepa až po opevnění

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!