Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Historie daní / foto: shutterstock

Bizarní daně od starověku po současnost

Placení daní nemá rád asi nikdo z nás. Obzvlášť když je člověk nucen platit za něco, co vzbuzuje údiv, nebo dokonce smích. Ovšem zákon je zákon a historie nám nabízí celou řádku takových bizarních daní.

Daně ve starověkém Římě

Římský císař Vespasián (9 – 79) se snažil všemožně zvýšit příjmy státní poklady po válce, a tak zavedl daň na distribuci moči z veřejných pisoárů. Tato nelibě páchnoucí tekutina se tehdy totiž prodávala jako přísada používaná v celé řadě chemických procesů, například při činění kůží, výrobě vlny nebo čištění a bělení tóg. Ve starověkém Římě také platila povinnost zaplatit daň za svobodu v případě, že pán propustil otroka ze svých služeb.

Daň z moči

Angličané jako mistři v daních

Velmi vynalézaví jsou ohledně daní Angličané, kteří již v 16. století zdaní hrací karty, čímž zapříčiní jejich rozsáhlé padělání. A k podobnému efektu dojde i u daně z krbů zavedené v roce 1660. Aby tuto daň lidé nemuseli platit, raději trpí zimou a krby zakryjí cihlami. Podobný osud jako krby stihne v roce 1696 také okna, jakmile je na ně uvalena daň. Čím více oken člověk má, tím více musí totiž zaplatit. Daň je uvalena také na klobouky, takže kloboučníci přestanou své výrobky takto nazývat, a to vede k zavedení daně z jakékoliv pokrývky hlavy.

Daň z klobouku

Zdaňme, co se dá

Ruský car Petr I. Veliký (1672 – 1725) uvalí daň na vousy, čímž chce dosáhnout elegantního vzhledu u mužů, s jakým se setkal na svých cestách po Evropě. Zajímavostí je, že daň je odlišná u bohatých obchodníků a obyčejných měšťanů. I dnes se však můžeme setkat s opravdu bizarními daněmi. V roce 2005 začne platit v Tennessee daň z drog. Dealeři jsou povinni anonymně platit určitou částku z každého gramu prodané drogy. V roce 2009 však daň zrušili jako protiústavní. Platí zde však daň ze soudních sporů, aby se předešlo zbytečným žalobám. V Arkansasu zase musíte zaplatit přirážku ve výši 6 % k tetování či piercingu a v Maine zaplatíte daň z pěstování, sbírání a prodeje borůvek.

Bizarní daně od starověku po současnost

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!