Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Historie / foto: shutterstock

Významné historické události, které se odehrály v únoru

I když je únor nejkratším měsícem v roce, během historie stačil nasbíral plno významných událostí, které stojí za připomenutí.

Co se dělo ve středověku

Král cizinec. Tak byl českými obyvateli nazýván Jan Lucemburský, otec Karla IV. V roce 1342 založil v Praze v oblasti dnešního Smíchova kartuziánský klášter. Tehdy ještě netušil, že o víc než dvě desítky let později, v únoru 1368, se narodí Zikmund Lucemburský. Významná událost se ale odehrála i v roce 1126. 18.února došlo ke známé bitvě u Chlumce, kdy kníže Soběslav porazil římského krále Lothara III.

Středověké bitvy

Smutné 20. století

Smutným datem byl 25. únor 1969, kdy se po vzoru Jana Palacha na Václavském náměstí upálil Jan Zajíc. Stalo se tak v den výročí komunistické revoluce, což je další významná událost, která by se neměla zapomínat. 25. února 1948 přijal prezident Československa Edvard Beneš demisi ministrů a komunisté tak převzali vládu na víc jak 40 let.

Komunismus

Co se dělo ve světě

Také světové historické události jsou velmi zajímavé. Např. v roce 1587 podepsala anglická královna Alžběta I. ortel smrti pro svou sestřenici a věčnou rivalku Marii Stuartovnu. Zajímavý je i rok 1669, kdy ve Francii vládl král Slunce – Ludvík XIV. Ten v únoru omezil svým poddaným náboženské svobody.

V únoru bylo ale podepsáno i spoustu dohod a aliancí. Roku 1539 podepsali císař Karel V. a král František I. Francouzský protianglickou dohodu. V roce 1720 podepsali mírovou dohodu Prusko a Švédsko. V únoru 1742 podepsali alianční dohodu Sardínie a Rakousko.

Bitevní pole

Ale nemyslete si, nebylo to jen o dohodách. Např. v únoru 1793 vyhlásila Francie válku Anglii a Nizozemí.

Významné historické události, které se odehrály v únoru

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!