Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hrad Švihov / foto: Foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem Sabiny Huřťákové

Na Švihov za Popelkou

Kdo by neznal nejkrásnější českou pohádku Tři oříšky pro Popelku? Víte však, kde se natáčely záběry z "Popelčina dvorce"? Přece na vodním hradě Švihov.

A právě tam vás dnes pozveme. Kromě středověkého hradu tam totiž můžete navštívit i unikátní výstavu o tom, jak se Popelka natáčela.

Vodní hrad Švihov

Obec Švihov s krásným středověkým hradem, jež z části obklopuje vodní příkop, se nachází na Plzeňsku, jen pár minut cesty od Přeštic směrem na Klatovy. Nabízí prohlídku středověkého interiéru hradu, ale také výstavu o tom, jak se zde před lety natáčela pohádka Tři oříšky pro Popelku. Pokud hrad navštívíte, určitě si nenechte ujít i prohlídku hradního opevnění zvenku. Hrad se dá obejít pěšky, nebo si můžete pronajmout lodičku a projet se kolem hradeb po vodním příkopu. 

Hrad Švihov
Hrad Švihov – Zdroj: Shutterstock.com

Výstava o Popelce

Výstava o natáčení pohádky Tři oříšky pro Popelku je zajímavá nejen pro děti, ale i pro nás, dospělé. Najdeme zde plno fotografií přímo z natáčení, filmové rekvizity, ale i celé scénky s figurínami oblečenými přesně podle pohádkových záběrů. 

Pohádku Tři oříšky pro Popelku si připomeneme scénkou Popelky přebírající hrách, peroucí prádlo v potoce, kuchtíkem, ale i princovou družinou na lovu. V nejvyšším patře nechybí aranžmá královského plesu. Postavy krále a královny se povedly opravdu mimořádně, naopak princ a Popelka si občas moc podobní nejsou. Podstatné jsou však oděvy z filmu včetně překrásných plesových a svatebních šatů Popelky. A kdo rád vzpomíná na Helenku Růžičkovou coby Droběnu, ani o tu nebude ochuzen. Jen v podobě figuríny je "drobnější" než v reálu. 

Popelka na hradě Švihov
Popelka na hradě Švihov – Zdroj: Foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem Sabiny Huřťákové

Vyzkoušej si střevíček

Pokud doufáte, že jste se narodili pro prince, můžete si to ověřit v nejvyšším patře u plesové scény. Najdete zde imitaci Popelčina střevíčku, který si můžete vyzkoušet. Já jsem měla smůlu. Byla jsem na tom stejně jako většina ostatních vdavek chtivých dívek. Do střevíčku se mi nevešla ani špička nohy. Ale třeba budete mít větší štěstí. 

 

Zdroj:

https://www.hrad-svihov.cz/cs/informace-pro-navstevniky/prohlidkove-okruhy/42229-popelka-za-tajemstvim-popelcina-strevicku-individualni-okruh

https://www.hrad-svihov.cz/cs

 

Na Švihov za Popelkou

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!