Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Srí Lanka / foto: shutterstock

Srí Lanka - Země jako žádná jiná

Srí Lanka, překrásný ostrov ležící v Indickém oceánu známý též jako Cejlon,vás zavede do světa starobylých chrámů, buddhistických klášterů, panenské přírody a čajových plantáží.

Dechberoucí orchideje a čajové plantáže

Srí Lanka je exotická země, která vás uchvátí i dechberoucími rostlinami, především orchidejemi. Tento ostrov pokrývá zčásti i deštný prales. Rostou zde banánovníky, avokáda, papája a samozřejmě i kokosové palmy, ale hlavní dominantou je zde především zmíněné pěstování čaje.

Jsou tu krásné vyhlídky na čajové plantáže, kde sběračky čajů ručně sbírají lístky z čajovníků, které se poté odváží do čajové továrny, již lze také navštívit a dozvědět se něco o zpracování čaje. Zkrátka Srí Lanka je nezapomenutelná země, kde si dozajista každý přijde na své.

Čajové plantáže
Čajové plantáže – Zdroj: Shutterstock.com

Nakrmíte slona a svezete se na jeho hřbetu

Povinností snad každého turisty na Srí Lance je návštěva sloního sirotčince v Pinnawale, kde si můžete sami nakrmit slony ovocem, které vám zaměstnanci připraví. Můžete zde i sledovat nádhernou podívanou - koupání slonů v řece Ma Oya. Nezapomenutelným zážitkem je též jízda na slonovi.

Na Srí Lance žije více než 80 druhů savců mezi něž patří zmínění sloni indičtí, opice, jeleni, bizoni, buvoli, leopardi, šakali, dikobrazi a mnozí další. Najdeme zde i krokodýly, varany, želvy či papoušky. Vidět tuto pestrou scenérii zvířat můžete na safari v národním parku Yala. 

Pokud se rozhodnete pro výlet lodí, můžete pozorovat delfíny a velryby zejména pak plejtváka a vorvaně obrovského.

Sloni na dosah ruky
Sloni na dosah ruky – Zdroj: Shutterstock.com

Památky Srí Lanky

Srí Lanka je vyhledávána nejen těmi, kdo si chtějí odpočinout na nádherných plážích, ale především milovníky historie a zajímavých památek. Kam se na Cejlonu podívat? 

Navštivte pevnost ztracenou v džungli Yapahuwa nebo poutní buddhistické místo Mihintale. Objevte starobylá města Anuradhapura a Polonnaruwa plné pradávných chrámů či obří sochu buddhy v Aukaně. Lví schody vás zavedou k pozůstatkům pevnosti Sigiriya s vodními zahradami ležící na posvátné Lví skále. Prozkoumejte jeskynní chrámy Dambulla plné buddhů nebo vystupte na posvátnou Adamovu horu, kde můžete sledovat dechberoucí východ slunce. To je jen nepatrný výčet tajuplných krás Srí Lanky.

 

Zdroje:

https://www.mundo.cz/sri-lanka

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sr%C3%AD_Lanka

Srí Lanka - Země jako žádná jiná

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!