Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Baret pod Eiffelovkou / foto: shutterstock

Co rozhodně nevynechat při návštěvě Paříže?

Plánujete výlet či dovolenou v Paříži a nevíte, které pamětihodnosti krom hlavní dominanty, Eiffelovy věže, v ní navštívit? Přinášíme vám v novém článku pár tipů na známá i méně slavná místa v městě světel, které rozhodně nemůžete vynechat.

Eiffelova věž

Když už o ní byla řeč v úvodu, nemůžeme ji vynechat ani v rámci seznamu. Nejznámější stavba Gustava Eiffela oslavující sté výročí velké francouzské revoluce je ve skutečnosti opravdu dechberoucí. Když budete mít štěstí na počasí a vydáte se až na vrchol věže, užijte si pohled na monumentální Paříž z výšky 275 metrů.

Eiffelova věž
Eiffelova věž – Zdroj: Shutterstock.com

Louvre

Toto muzeum, typické svým vstupem ukrytým v pyramidě a proslavené i díky filmu Šifra mistra Leonarda, je také známou pařížskou památkou. Pokud byste chtěli vidět všechny vystavované exponáty a strávili u každého pouhou minutu, návštěva Louvre by vám zabrala 75 dní. Nemusíte se ale obávat, i za odpoledne můžete stihnout prozkoumat zajímavé artefakty. A když budete mít štěstí, vystojíte si i frontu na slavnou Mona Lisu.

Montmartre

Tato malebná čtvrť poblíž Sacre Couer je místo, které okouzluje návštěvníky, kteří sem zabloudí díky mnoha útulným kavárnám i pouličním umělcům, na které zde narazíte na každém kroku. Dostanete se sem, když vystoupáte po schodech k Sacre Couer a jednoduše se kolem ní vydáte doleva. Kouzelná kombinace dobových kaváren, starousedlíků hrajících petangue a vůně kávy a croissantu vás dostane.

Montmartre
Montmartre – Zdroj: Shutterstock.com

Pere Lachaise

Ač se může zdát morbidní, doporučovat v cestovatelském průvodci hřbitov, Pere Lachaise je jedním z nejnavštěvovanějších pietních míst na světě. K věčnému odpočinku jsou zde uloženi Edith Piaf, Jim Morrison, básník Apollinaire a mnozí další. Některé často navštěvované hroby jsou označeny i na cedulích takže nemusíte hledat, kde uctít památku slavných. Na toto místo se navíc logicky nevybírá vstupné, takže vám ušetří i rozpočet.

Shakespeare and company

Slavné přes sto let staré knihkupectví Shakespeare and company na břehu Seiny patří mezi nejslavnější obchody knih v Paříži. Navštěvovali jej totiž slavní autoři jako Hemingway, Francis Scott Fitzgerald a George Whitman. Ten ostatně otevřel právě dnes navštěvovanou pobočku obchodu poté, co první knihkupectví zničili nacisté.

Notre Dame

Pokud alespoň trošku sledujete dění ve světě, jistě vám neunikl rozsáhlý požár gotické katedrály Notre Dame v roce 2019. Kvůli náročné rekonstrukci stavby ji doteď můžete navštívit pouze v omezeném režimu, ale i tak stojí za vidění. Oblast Ile de la Cite, ve které je postavena, je navíc plná malebných krámků a v okolí je několik starých tržišť, kde nakoupíte místní výrobky a nasajete pařížskou atmosféru.

Katedrála Notre Dame v Paříži
Katedrála Notre Dame v Paříži – Zdroj: Shutterstock.com

Bukanýři kolem Seiny

Na závěr doporučujeme po Paříži cestovat hlavně pěšky a užít si dokonalou atmosféru a objevovat zapomenutá či dobře schovaná zákoutí. Na mnoho místech okolo Seiny pak můžete potkat několikátou generaci prodejců, zejména knih a pohlednic, kterým se přezdívá bukanýři. Milí prodejci mnohdy prodávají opravdové poklady, které mohou být i krásným suvenýrem.

 

Zdroj:

https://www.earthtrekkers.com/paris-bucket-list-best-experiences-paris/

Co rozhodně nevynechat při návštěvě Paříže?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!