Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vánoce na Hawaii / foto: shutterstock

Vánoce ve světě: v Norsku vychází zlé čarodějnice, v Litvě se táhne kláda

Krájení jablíček a hledání hvězdičky pro štěstí. Lití olova, které nám určí budoucnost. A také pouštění lodiček z ořechových skořápek, které nám prozradí, jestli se v dalším roce někam podíváme. Jenže jak se slaví Vánoce jinde ve světě?

V Litvě se táhne dřevěná kláda plná problémů a neštěstí

Domnívat se, že vánoční svátky se slaví po celém světě stejně, je mylné. Co stát, to trochu jiné tradice, nad kterými nám možná může až rozum stát. Například v Litvě je tradicí, že se táhne dřevěná kláda. Není symbolem lesa ani ekologie, ale spíše na sobě nese veškeré problémy a neštěstí. Lidé kolem dokola zpívají lidové písničky, doprovází je nejrůznější hudební nástroje, sousedé si přejí všechno nejlepší.

Vánoce v Litvě
Vánoce v Litvě – Zdroj: Shutterstock.com

A co se děje s onou dřevěnou kládou? Ta se pálí, čímž se, podle tradice, mají zahnat neštěstí a problémy.

V Norsku vychází ven zlé čarodějnice

Člověk by řekl, že čarodějnice jsou spíše otázkou Halloweenu, ale v Norsku vychází ven v období vánočních svátků. Jak praví stará norská legenda, hledají košťata, na kterých by se mohly proletět. I proto je nutné, aby všichni košťata schovali, ať čarodějnice nezaťukají na některá vrátka.

Norské Vánoce
Norské Vánoce – Zdroj: Shutterstock.com

Australská okna plná pohlednic

Je velká škoda, že posílání vánočních pohlednic už do jisté míry upadlo a že jsme se přesunuli maximálně na vánoční přání v podobě textových zpráv, které hromadně rozesíláme přátelům a známým. V Austrálii si však zachovávají hezkou tradici, kdy právě pohlednice vyvěšují do oken svých bytů nebo domů.

I když se na Vánoce nemá zrovna soupeřit, Australané to berou jako příjemnou a milou soutěž. Kdo má těchto pohlednic od přátel nebo známých v okně víc, stává se pomyslným vítězem.

Vánoce v Austrálii
Vánoce v Austrálii – Zdroj: Shutterstock.com

Na Havaj přijíždí vánoční loď

Havaj je bezesporu trochu jiný svět. A i vánoční svátky zde nastupují na scénu v trochu jiném duchu jako jinde ve světě. Například tady přijíždí takzvaná vánoční loď, dokonce i Santa Claus přijíždí na vodě ve svém člunu. Zmiňovaná vánoční loď však přiváží obrovský náklad jídla, mezi nímž se najde také ostenec běloskvrnný. Ten však nepatří na talíř, ale je zvykem si ho pořídit domů do akvária.

 

Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/vanoce-neobvykle-zvyky-a-tradice-aneb-jak-se-slavi-vanoce-ve-svete-40055280

Vánoce ve světě: v Norsku vychází zlé čarodějnice, v Litvě se táhne kláda

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!