Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dítě ve vlaku / foto: shutterstock

Cestování s dětmi nemusí být obtížné, když víte, jak na to

Máte malé děti a máte strach, že tím nastal konec s vašimi výlety do přírody, za kulturou i za sportem?

Vězte, že „s dětmi život nekončí“, jak s oblibou někteří říkají, a dá se podniknout řada věcí. Buď úplně bez omezení, nebo s drobnými úpravami, aby cestování vyhovovalo vám i drobotině.

Máma, nebo šerpa?

Když se vydáte na cestu s dětmi, čeká vás jako první vyřešit náročný logistický úkol. Nacpat vše potřebné, ať už se jedná o pleny, náhradní oblečení, vlhčené ubrousky, pláštěnky, papírové kapesníky a svačinky, nejlépe do co nejmenšího batohu či tašky. Dokud cestujete s kočárkem, můžete si balení trochu odlehčit díky úložnému prostoru, kterým většina kočárků disponuje. S přibývajícím věkem ratolestí bohužel zjistíte, že věcí moc neubývá a připadáte si poté s napěchovaným batohem jako šerpa na úpatí Everestu. Dobrá zpráva ale je, že časem si děti část „krámů“ ponesou v batohu vlastním.

Výlet do přírody
Výlet do přírody – Zdroj: Shutterstock.com

Menu do tašky

Hladové děti rovná se dost často protivné děti. Nepodceňte zásobování se svačinkami, pitíčky a dobrůtkami pro překonání největších krizí. V dnešní době jsou k dispozici téměř všechny pochutiny rovnou v cestovním balení, což vám dost může usnadnit práci. Pokud si potrpíte na domácí svačinky, doporučuji udělat si zásobu stohovatelných dóz, abyste po zkonzumování jednoduše krabičky zavřeli do sebe a ušetřili cenné místo v batožině.

Zábava na cestách

Ať už cestujete MHD, vlakem či autem, unuděné děti opravdu nechcete. Do auta je úplně nejlepší pořídit kapsář, ve kterém můžete vozit různé hry a hračky a zároveň vám docela prakticky ochrání přední sedadla od okopání. Do batohu se vždy vleze nějaký časopis či lepící sešit, který může zachránit dlouhou chvíli, a při nejhorším můžete vždy sáhnout po mobilu či tabletu, který děti na moment zabaví. Doporučila bych s sebou proto vozit i nabíječku.

Zábava s mobilním telefonem
Zábava s mobilním telefonem – Zdroj: Shutterstock.com

Máte děti? Cestujte zdarma

Ne, nešálí vás zrak. V některých městech (Praha, Brno a další) máte možnost zařídit si bezplatnou jízdenku pro doprovod dítěte do 3 let. Čeká vás sice cesta na dopravní podnik, abyste prokázali totožnost dítěte a že jste zákonným zástupcem, pak ale můžete až do třetích narozenin dítěte cestovat spolu s ním zadarmo. Otevře se vám pak řada dalších možností, která místa navštívit, i pokud při pobírání rodičovského příspěvku počítáte každou korunu.

Kompromisy jsou řešení

Před dětmi jste navštívili každý dostupný festival, zašli jste sem tam na pivo do hospody nebo jste pravidelně navštěvovali divadlo? Svého svobodného programu se nemusíte vzdávat. Většina věcí se dá podniknout i s dětmi, byť je potřeba se částečně přizpůsobit. Dnes můžete i s malými dětmi do divadla, spousta souborů nabízí představení pro děti již od jednoho roku. Hlasité zvuky při koncertech a festivalech, které se pro děti nedoporučují, můžete vyřešit odhlučňovacími sluchátky. A už dávno neplatí, že děti nemůžou do hospody. Když upravíte čas své návštěvy a budete mít připravené věci, které dítko zabaví, můžete si zajít i na jídlo či oblíbený nápoj.

S dětmi na festival
S dětmi na festival – Zdroj: Shutterstock.com

Zážitky k nezaplacení

V neposlední řadě, i když se to tak ze začátku nemusí zdát, vám jednou budou děti vděčné, že jste svůj čas trávili s nimi a rozšiřovali jim obzory. Nebudou pak při různých povinných návštěvách muzeí, koncertů a divadel se školou tak překvapeny a vystresovány z nového prostředí. A ani vy na tyto  časy nikdy nezapomenete.

 

Zdroj:

autorský článek

Cestování s dětmi nemusí být obtížné, když víte, jak na to

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!