Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Planina Markawasi / foto: shutterstock

Pohledy z jiné dimenze staré půl miliardy let ohromují návštěvníky dodnes

Peruánské Andy skrývají ve svých výškách výjimečný přírodní útvar. Stojí na planině Markawasaki a vyhledávají jej tisíce turistů z celého světa.

Přirozená eroze nebo zásah bohů?

K jejich vzniku údajně přispěla eroze, která obyčejnou skálu obrousila za více než 500 000 let do tvaru obřích zvířecích či lidských hlav. Nutno podotknout, že ke spatření obličeje či konkrétní podoby přispívá také dokonalá hra světla a stínů. Úplně první na planině každého návštěvníka uvítá socha zvaná Tvář lidstva, která je vysoká 24 metrů. V ní se pro pozorovatele ukrývá hned několik lidských tváří v závislosti na tom, odkud se na ni díváte. Sama planina působí na návštěvníky velmi mystickým dojmem a atmosféra, kterou na ní lze okusit, dokáže přesvědčit i ty nejzarytější skeptiky. Někteří návštěvníci dokonce tvrdí, že se na místě stali svědky pozorování UFO, a téměř všichni se shodnou na tom, že na místě mají zvláštní pocity spojené s mimosmyslovým vnímáním.

Marcahuasi Stone Forest
Marcahuasi Stone Forest – Zdroj: Shutterstock.com

Stáří i původ lze jen odhadovat

Přesnou dobu vzniku masivu nelze s jistotou určit. Na základě eroze se spekuluje o zhruba půl miliardě let. Kamenná zoo však byla pro moderní dobu objevena teprve v roce 1952 peruánským badatelem Danielem Ruzou. Záhada jejího vzniku se pro něj stala celoživotní náplní. Planina Markawasi se dokonce na 9 let stala jeho domovem. Přesto zjistí pouze minimum, a tajemství pozoruhodných skal zůstane i nadále skryto.

Marcahuasi Stone Forest
Marcahuasi Stone Forest – Zdroj: Shutterstock.com

Pozoruhodná fotografická sbírka

Ruza ve svém díle mimo jiné shromáždil i celou řadu fotografií skalních masivů, které při správném úhlu snímání a poloze Slunce připomínají velblouda, slona, želvu či lva. Tedy zvířata, která se v Jižní Americe ani při troše dobré vůle nemohla nikdy vyskytovat. Jestliže tedy skály nejsou pouze dílem eroze, jak je možné, že jejich tvůrce či tvůrci znali tato zvířata a dokázali je zpodobnit? Planina Markawasaki takových otázek přináší více než dost.

 

Zdroje:

https://www.peruforless.com/blog/marcahuasi-stone-forest/

https://www.marcahuasi-ruzo.com/

Pohledy z jiné dimenze staré půl miliardy let ohromují návštěvníky dodnes

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!