Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Giethoorn / foto: fokke baarssen / Shutterstock.com

Poznejte "Benátky severu", malebné místo, kde se téměř zastavil čas

Nizozemské městečko Giethoorn je právem srovnáváno s proslulými italskými Benátkami, avšak kromě spletité sítě vodních kanálů nabízí svým návštěvníkům klidnou venkovskou atmosféru.

Na počátku stály kozí rohy

Historie města sahá až do 13. století, konkrétně do roku 1230, kdy se středověké katolické hnutí s názvem Flagellanti snažilo uniknout pronásledování, a tak se rozhodlo vybudovat místo, do kterého nevedou cesty, ale pouze vodní kanály. Vzhledem k tomu, že zde osadníci při osídlování objevili značné množství rohů divokých koz, o nichž se předpokládalo, že zemřely při záplavách v roce 1170, dostalo městečko název právě po kozím rohu a původní Geytenhoren byl později zkrácen na současnou podobu Giethoorn. Dnes v městečku žije přibližně 2 600 obyvatel, kteří jsou právem hrdí a pyšní na to, co jejich předci vybudovali, a snaží se toto místo chránit a udržovat podle zavedených tradic.

Giethoorn
Giethoorn - zdroj: Frolova_Elena / Shutterstock.com

Barevné kontrasty jsou pastvou pro oči

Ani dnes v Giethoornu nenajdete žádné cesty ani silnice, pouze spletitou síť vodních tras, které pro neznalé působí jako dokonalé bludiště. Jediným dopravním prostředkem jsou tedy čluny. S auty, motorkami ani jinými vozidly se zde nesetkáte. Zato však můžete obdivovat malé rašelinové ostrůvky vzájemně propojené mosty a lávkami, na kterých jsou vystavěny příbytky místních obyvatel. Pohádkové chaloupky s doškovými střechami vykukují uprostřed sytě zelených upravovaných trávníků a při jejich prohlídce budete mít pocit, že jste se ocitli o několik století nazpět. Právě podle převažující zeleně a celkového soužití s přírodou, kterou nenarušují výfukové zplodiny aut ani továren, získalo městečko kromě pojmenování "Benátky severu" také přízvisko "Zelené Benátky".

Giethoorn
Giethoorn - zdroj: rob3rt82 / Shutterstock.com

Vše pro milovníky nedotčené přírody

Giethoorn rozhodně stojí za návštěvu. Kromě jedinečné atmosféry samotného místa, které si nejlépe prohlédnete z paluby místní gondoly, veslice, či kanoe, můžete zavítat do nedalekého národního parku De Weerribben-Weiden. Zde si přijdou na své milovníci divoké zvěře, kteří se mohou vydat na túru po místních mokřadech a rákosí, kde žijí vydry, rybáci, kormoráni a volavky. Komu by však chyběl ruch velkoměsta a chtěl by zažít typickou holandskou atmosféru, může zavítat do 120 km vzdáleného Amsterodamu.

 

Zdroj:

https://www.curioctopus.it/read/6830/%C3%88-un-paese-di-2600-abitanti-ma-non-ha-nemmeno-una-strada:-ecco-la-storia-di-giethoorn

https://www.nationalgeographic.com/travel/article/visit-giethoorn-quaint-village-without-cars

 

Poznejte "Benátky severu", malebné místo, kde se téměř zastavil čas

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!