Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jurkovičova rozhledna / foto: Depositphotos

3 úžasné netradiční rozhledny

Už vás nebaví obyčejné rozhledny? Chcete objevit nějaké zajímavé stavby? Přesně pro vás jsme našli tyto 3 rozhledny, které jsou netradiční a opravdu zajímavé. Pro více informací čtěte dál.

Na rozhlednu i s kočárkem a vozíkem

Na Jižní Moravě na Kobylím vrchu stojí od roku 2018 kruhová rozhlednu Stezka nad vinohrady. Jak vznikl název? Důvodem jsou moravské vinohrady, nad kterými se rozhledna tyčí. Na její realizaci a vzhledu se podílel Jakub Rolečka a Jiří Vojtěška. V roce 2020 získala nominaci na nejlepší stavbu roku.

Nahoru vyjedete díky speciálnímu kruhovému vzhledu i s vozíkem a kočárkem. Ve dnech, kdy není mlha nebo mraky, se dokonce odkryjí i rakouské Alpy.

Vzhled vůbec nenarušuje okolní přírodu. Cestu nahoru doprovází kovové pláty s informacemi o obcí Kobylí. Na konci rozhledny je průhledná deska, díky které si rozhled užijí i malé děti.

Za vstup se nic neplatí.

Tradiční chalupa vás vrátí do dětství

Pamatujete na letní měsíce strávené u babičky s dědou? Chybí vám soukromí, klid a zahrada? Proč si při cestování nezařídit pronájem chaty nebo chalupy? Dovolenou si užijete podle svých vlastních představ a přání. Ideální pro rodiny s dětmi, kamarády a páry.

Rozhledna Doubravka

Chaloupka jako z pohádky

Na Karlově kopci v Rožnově pod Radhoštěm najdete Jurkovičovu rozhlednu. Na vyhlídkovou plošinu ve výšce 19 m nad zemí se dostanete po 102 schodech. Chaloupka jak z perníku je ukázkou kovářských, klempířských a tesařských technik, které jsou z dnešního pohledu zastaralé. Díky tomu má ale rozhledna naprosto nezaměnitelný vzhled, který se bez vyfocení určitě neobejde.

Prvotní náčrt Dušana Jurkoviče zpracovával Ing. Antonín Závada st. víc jak 35 let. Dlouhé čekání se ale přece jen vyplatilo, protože takový skvost najdete jen těžko.

Vstupné dělá 20 až 40 kč.

Praha má také svoji raritu

Doubravka je i pro mnoho rodilých Pražáků neprozkoumané území. A to je veliká škoda. Do výšky 20 metrů vystoupáte po skoro 100 schodech. Vzhled vás určitě dost překvapí, je tvořena 3 obrovskýma nohama z akátového dřeva.

Stejně jako první zmíněná rozhledna i Doubravka v roce 2020 měla šanci vyhrát v architektonické soutěži. V roce 2019 byla zapálena, ale naštěstí do pár měsíců zase zprovozněna. Jak se k rozhledně dostanete? Z autobusové zastávky Kyje cesta trvá asi 15 minut a ze zastávky autobusu Nádraží Kyje a vlakové zastávky Praha-Kyje přibližně 20 minut.

Vstup je zdarma.

3 úžasné netradiční rozhledny

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!