Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zlato / foto: shutterstock

Zlato je dnes jedinou ochranou našeho majetku před inflací

Máte peníze na bankovním účtu a jste na sebe pyšní, že je neutrácíte a spoříte? Děláte chybu! Peníze, které pasivně leží v bance, ztrácí na hodnotě. Uložte si je do zlata.

Někdo nechává své peníze odvážně vydělávat, ale pravdou je, že někdy též na této odvaze prodělá. Řada investic je rizikových. Ani nemovitosti už nejsou tím, co bývaly. ČNB nyní zvýšila úrokové sazby, což se rozhodně projeví taktéž zdražením hypoték. Podle typu smlouvy s bankou a vaší fixace obvykle do roka. Běžná měsíční splátka hypotéky se zvýší zhruba o 10 %. Pro ty, kteří šli s hypotékou tzv. „na krev“, může nastat problematické období. Ještě větší problémy by nastaly, kdyby se podařilo zkrotit ceny nemovitostí a jejich cena by výrazně poklesla. To by pak majitelé nemovitostí mohli být dokonce bankou požádáni, aby hypotéku dozajistili. Tohle má každá banka nabízející hypotéky ve své smlouvě a představuje to velké riziko pro majitele nemovitostí na hypotéku.

Za nejlepší ochranu před inflací se proto dnes už nepovažují nemovitosti, ale zlato

Cena zlata nyní navíc klesá, a to by měl být impulz pro jeho nákup. Poklesu se není nutné nijak obávat. Tyto výkyvy jsou běžné a bývají naopak vhodnou dobou pro investování. Právě teď je ta správná chvíle vyměnit peníze na bankovním účtu za investiční zlato. Jeho cena půjde podle odborníků rozhodně nahoru.

U zlata musíme myslet s delší perspektivou. Zlato se nehodí pro krátkodobé investování. Je vhodné pro dlouhodobé udržení hodnoty našeho majetku. Co znamená dlouhodobé? U zlata se doporučuje počítat s investováním na dobu sedm a více let. Neznamená to však, že by byly naše peníze nějak problematicky vázané. Zlato lze v podstatě kdykoliv prodat a získat tak potřebnou hotovost. I proto dnes odborníci radí směle ve zlatě držet až 90 % volného majetku.

„Nákup zlatých slitků je atraktivní především pro klienty, kteří chtějí své peníze držet ve svých rukou a nemají důvěru v různé spořicí programy do zlata. Lidé nakupují ve větší míře i malé slitky váhy 1-5 gramů, které jsou dostupné pro každého,“ říká Pavel Trtík, zakladatel e-shopu s investičním zlatem Zlate-mince.cz a majitel kamenných prodejen v pražském Obecním domě, ve Vsetíně a na Slovensku v Bratislavě.

Investování do zlata už dávno není jen pro horních 10 000

Skladba zákazníků nakupujících zlato se zásadně změnila a často si lidé z každé výplaty část peněz promění na zlaté slitky nebo investiční zlaté mince. „Dříve bylo běžné, že se ve velkém prodávaly zlaté slitky o hmotnosti jednoho kilogramu, ale movitá část společnosti zabezpečila své finance nákupem zlata již před lety. Nyní z tohoto prozíravého kroku těží. Dnes investují do zlata ti, kteří zaspali a až nyní si uvědomují, že čím více peněz se dostává do oběhu, tím rychleji jejich úspory ztrácí na hodnotě,“ dodává Trtík.

Češi se též naučili investiční zlato nakupovat online

Zvykli si na to během pandemických omezení, kdy byly zavřeny rovněž prodejny s investičním zlatem. Byl to právě Pavel Trtík a jeho e-shop Zlate-mince.cz, který naučil Čechy nakupovat investiční zlato online. Na Slovensku je přitom situace jiná. Tam zákazníci stále důvěřují spíše kamenným prodejnám. „Většina slovenských investorů je situována u západní hranice země, a proto s povděkem oceňují, že máme prodejnu i na Moravě ve Vsetíně, který má z jejich pohledu vynikající dopravní dostupnost. Jsou konzervativní a nákup nebo výkup zlata rádi realizují osobně,“ vysvětluje Kamila Bantová z firmy Zlaté mince.

Zlato mezi drahými kovy vede

Krátkodobý pokles ceny drahých kovů začíná opět zvedat zájem o jejich nákup, i když zlato jednoznačně vede. Obecně poklesl i zájem o stříbro. To proto, že pouze zlato je osvobozeno od DPH a zákazníci tak na jeho nákupu ihned ušetří na DPH.

Jak správně nakoupit investiční zlato?

Ne každé zlato je investiční. Nesmíme si jej plést s papírovým zlatem v podobě finančních produktů založených na obchodování a spekulování se zlatem či na spoření do zlata. V žádném z těchto případů nemáme totiž zlato fyzicky v ruce. Zlato však nejsou ani šperky či surové zlato. Nakupovat je zapotřebí výhradně zlaté investiční slitky a zlaté investiční mince. U nás trhu vévodí slitky značky Argor Heraeus ze Švýcarska a investiční zlaté mince z Rakouska značky Wiener Philharmoniker. Investičním zlatem nejsou ani zlaté numismatické mince či medaile, i když některé přesto mohou být zajímavou investicí. Typickým příkladem jsou svatováclavské dukáty. Ty se razí ve stejné ryzosti a velikosti, jak je ustanovil Karel IV. Dnes však už jen jako sběratelský unikát. Zájem o ně však je obrovský, a jsou tak i dobrou investicí.

K tomuto článku není otevřena diskuze