Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pojištění odpovědnosti / foto: shutterstock

Jak vybrat nejlepší životní i majetkové pojištění

Přestože si většinou ty nejhorší scénáře a nepříjemné životní situace nechceme připouštět, vždy musíme počítat s možností, že se chtě nechtě mohou přihodit. Proto nesmíme zapomínat na patřičné pojištění. Výběr pojištění však není jen tak a je u něj nutné myslet na řadu věcí. V následujících řádcích si tedy řekneme, jak jej vhodně vybrat.

Nepodceňujte pojištění majetku

Zatímco například nevhodně zvolené cestovní pojištění nemusí mít úplně katastrofické následky, u pojištění majetku je tomu právě naopak. V prvé řadě je třeba si uvědomit, že plošné pojištění všeho majetku jako takové neexistuje – různé typy pojistky kryjí různý druh majetku a různé typy škod. Zatímco pojištění nemovitosti se týká samotného domu či bytu (tedy jeho stavební části apod.), pojištění domácnosti chrání zařízení bytu a vaše osobní věci. 

A co životko?

Životní pojištění patří na rozdíl od toho majetkové k těm, které nejsou vždy potřeba. Pokud například nemáte rodinu, kterou je třeba zajistit, nemá zatím nejspíš tak úplně cenu. Přesto nemusíte životní pojištění hned zatracovat – existují totiž i typy životní pojištění, která v sobě kombinují pojištění pro případ smrti a spoření. Mezi ty patří například kapitálové životní pojištění. Existuje také tzv. investiční životní pojištění, v rámci kterého investujete do podílových fondů vybrané pojišťovny.

Zvažte, jaké pojištění opravdu potřebujete

Ať už jde o pojištění majetku či životní pojištění, při jejich výběru je dbát na řadu věcí. Nejdůležitější je samozřejmě zvážit, zda se vám pojistka finančně vyplatí. V některých případech se však pojištění nevyhnete – například v případě hypotéky se často jedná o jednu z podmínek. Stejně tak nepojištění nemovitosti by se vám mohlo jednou velice vymstít.

Co se týče například pojištění domácnosti, zde je důležité zvážit reálná rizika. Například v případě, že bydlíte v bytě, se asi nemá cenu připojišťovat na živelné pohromy. Naopak bude více než praktické se připravit na situaci, kdy rozbitá pračka vytopí sousedy o patro níž. 

Podobně je to u životního pojištění – berte v potaz svou vlastní životní situaci, práci i životní styl. Pokud máte v rodině anamnézu mrtvice, bude pravděpodobně vhodné, aby pojištění krylo i tyto případy. Jestli pracujete například na stavbě či pile, pojištění proti úrazům a jejich následkům bude rozhodně dobrou volbou.

Pozor na pojistnou částku

Dalším kritériem, na které je třeba myslet, je správné zvolení pojistné částky. Vězte, že pojištěním majetku na nižší částku, než jaká je jeho reálná hodnota, v případě pojistného plnění opravdu neušetříte. Když pojišťovna zjistí, že jste svůj majetek podpojistili, může vám výplatu pojistného plnění zkrátit stejným poměrem, jakým jste svůj majetek podpojistili.

Mějte vše pod kontrolou

Pokud máte pojištění sjednané, vaše s ním starosti rozhodně nekončí. Nezapomínejte pojištění pravidelně aktualizovat – v případě, že pořídíte nové vybavení či provedete stavební úpravy, je třeba kontaktovat pojišťovnu. Ale i když z vaší strany k žádným změnám na nemovitosti nedošlo, měli byste pojištění aktualizovat alespoň každé tři roky na základě aktuální hladiny cen. Stejně tak je třeba aktualizovat životní pojištění, především v případě zvýšení platu či získání hypotéky.

U úrazového pojištění si dávejte pozor zejména na rozsah platnosti – může se totiž stát, že pojistka, kterou právě uzavíráte, má platnost omezenou pouze na území České republiky. Stejně tak při podpisu smlouvy nezanedbávejte pečlivé pročtení výluk a dodatků, vyhnete se tak mnoha možným nepříjemnostem v budoucnu.

Jak vybrat nejlepší životní i majetkové pojištění

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!