Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Léky na alergii / foto: Shutterstock

Bizarní alergie, o které rozhodně nestojíte – intolerance vody, slunce, a dokonce i doteku

Věděli jste ale, že existují raritní alergie, kterými trpí jen pár lidí na světě a stojí za nimi věci, které byste za alergeny neoznačili nikdy v životě?

Ne, vodu ne - alergie na vodu

Ano, bohužel čtete správně. Pro pár lidí na světě představuje obyčejné koupání bolestivou a svědivou zkušenost. Takzvaná akvagenní kopřivka, se kterou se po koupeli musejí potýkat, rozhodně není ničím příjemným. Po kontaktu s vodou se na kůži objeví svědivé pupínky což komplikuje každodenní osobní hygienu. Ačkoliv do 15 – 30 minut projevy většinou ustupují, nejde o nic, co byste chtěli denně zažívat.

Alergické projevy
Alergické projevy – Zdroj: Shutterstock.com

Sluníčko, sluníčko, popojdi maličko - alergie na slunce

Je možné, že o této alergii jste již víckrát slyšeli, lidé, kteří jí trpí, mají kožní problémy po vystavení se ultrafialovému záření. Už po pár minutách na sluníčku se projevuje nepříjemnou kopřivkou, která trvá až do doby než se před ním skryjí. Antihistaminika v tomto případě dokáží zmírnit projevy alergie, ale zbavit se jí člověk nemůže nikdy.

Nesahej na mě – alergie na dotek

Dermografie, jak se alergii na dotek přezdívá, by, nebýt nepříjemných kožních projevů, mohla být docela zábavnou atrakcí v cirkuse. 4 % populace, která jsou touto alergií postižena, si díky ní mohou vlastním dotykem napsat na kůži i vlastní jméno. Kopřivka, která ji opět doprovází, je nepříjemným průvodním projevem, její rozsah a nepříjemnost se ovšem dá docela dobře zmírnit antihistaminiky.

Problém s dotýkáním se
Problém s dotýkáním se – Zdroj: Shutterstock.com

Už mi nevolej – alergie na telefon

Některým z nás by se určitě docela hodila jako výmluva, proč nezvednout telefon šéfovi či nepříjemné kolegyni, opět by vás ale jako doprovodný jev čekala vyrážka a svědění. Za „alergií na telefon“ stojí alergen nikl, který bývá často součástí elektroniky a jeho kontakt s kůží může opět vést k výskytu svědivých pupínků.

Jakákoliv alergie je nepříjemným společníkem a některé mohou být až život ohrožující. Alergici, kteří trpí silnými reakcemi na jakýkoliv alergen, u sebe většinou při ruce vždy mají i epipen, který jim pomůže zvládnout případný anafylaktický šok. Pokud to není váš případ, buďte rádi a dívejte se kolem sebe, třeba můžete být jednou nápomocní v případě, že někdo kolem prodělá alergickou reakci.

 

Zdroje:

https://www.benenden.co.uk/be-healthy/body/worlds-most-unique-allergies/

https://www.everydayhealth.com/allergies-pictures/10-weird-and-surprising-allergens.aspx

https://www.thehealthy.com/allergies/weird-allergies/

Bizarní alergie, o které rozhodně nestojíte

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!