Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Superpotraviny / foto: shutterstock

Potraviny, které zmírňují bolest i zánět v těle

Proč hned sahat po prášcích, když mnohé lze řešit stravou. A zcela nejlepší je vsadit na prevenci. Co jíst, aby vás netrápily chronické záněty?

Pravdivé je konstatování, že antibiotika jsou dobrý sluha, ale špatný pán. Pokud po nich saháte příliš často, zničí nejen nežádoucí bakterie, ale i ty, které tělo potřebuje. A k tomu silné antibakteriální účinky má řada běžně dostupných potravin. Své o tom věděli naši předkové, které toho využívali. Co tedy jíst, aby vás netrápily chronické záněty? Které potraviny značně prospívají lidskému organismu?

Zdravá strava
Zdravá strava – Zdroj: Shutterstock.com

Síla a účinek potravin

Potraviny ovlivňují naše tělo pozitivně i negativně, nejen střídmost, ale i pestrost stravy je podstatná. Jsou potraviny, které usměrňují akutní i chronické záněty v těle. I když si můžete myslet, že vás se to netýká, tak věřte, že chronický zánět je stav, kdy je tělo v pohotovosti, snaží se zahojit, ale nedaří se mu to a to dlouhodobě. Mezi symptomy zánětu patří bolest, otok, zarudnutí apod. Jenže chronický zánět se ne vždy musí projevit nějakým symptomem, kdy tak lze i snadno přehlédnout. Bolest nemusí být ostrá, můžete ji tak zaměnit za projev stárnutí apod. Jenže s chronickým zánětem může souviset i další onemocnění, jako je například astma, rakovina apod. Které potraviny konzumovat a zařadit do pravidelného jídelníčku?

Potraviny na podporu imunity
Potraviny na podporu imunity – Zdroj: Shutterstock.com

Protizánětlivé potraviny aneb vaši pomocníci

Zaměřte se na potraviny s vysokým obsahem živin, antioxidantů. Podstatný je obsah bílkovin, sacharidů, vitamínů, vlákniny. Nejvíce by měla být obsažena ve vašem jídelníčku zelenina. Ta by měla tvořit větší část toho, co za den sníte. Ovoce je také dobré, ale to jezte v menší míře než zeleninu kvůli vyššímu obsahu fruktózy. Nezapomeňte na tzv. zdravé tuky, tj. ořechy, tučné mořské ryby apod. Důležité je i maso, mléčné a zakysané výrobky, obiloviny, ale také koření typu zázvor, kurkuma, kari, skořice.

Nezapomeňte na pitný režim v podobě kvalitního čaje, vody, kterou můžete ochutit plátkem ovoce, jako je citron, limetka, grep apod. Jistý pozitivní účinek má i káva a víno, ale to opravdu s mírou a občas.

 

Zdroje:

https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Bojovnici-proti-zanetu.-Potraviny,-ktere-mohou-ucinne-pomoci__s10012x19022.html

https://www.ireceptar.cz/zdravi/potraviny-proti-zanetu-v-tele-30001012.html

Potraviny, které zmírňují bolest i zánět v těle

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!