Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Neemový olej / foto: shutterstock

Neemový olej překvapí svou účinností. Pomůže i diabetikům

Neemový olej vyniká svými účinky. Doposud jste se s ním nesetkali, ani jste o něm neslyšeli? Prozradíme, odkud se získává a s čím pomůže. I to, proč je vhodný pro diabetiky.

Neemový nebo také nimbový olej patří mezi vzácné oleje s léčivým účinkem. Lidé v Indii jej považovali za posvátný. Od pradávna olej používali nejrůznějšími způsoby, zejména k posílení zdraví a imunitního systému.

Odkud se olej získává

Neemový olej je získaný z plodů a semen stále zeleného stromu. I když lidový název stromu je neem, tak ve skutečnosti se jedná o tropický, středně vysoký a poměrně nenáročný strom Zederah indický, latinsky Azadirachta Indica.

V neemovém oleji je obsažen vysoký podíl mastných kyselin mající blahodárné účinky. A právě v Indii se tento olej používá po tisíce let pro jeho antibakteriální, protiplísňové, protizánětlivé a protivirové účinky. Je rovněž součástí mnoha receptur v ájurvédské medicíně i kosmetice. Charakteristický je svou vůní připomínající směs ořechů s česnekem, tmavě hnědou barvou a hustou konzistencí.

Neemový olej
Neemový olej – Zdroj: Shutterstock.com

Blahodárné účinky neemového oleje

Snižuje zánět i akné. Nimbin coby aktivní složka neemového oleje zmírňuje otoky, zarudnutí. Vlastnosti oleje mohou rovněž zklidnit podráždění a zánět, což viditelně sníží výskyt akné. Rovněž může i sjednotit tón pleti. Vzhledem k tomu, že tento olej stimuluje produkci kolagenu, je skvělým lékem nejen pro mastnou, problematickou pleť, ale také pro suchou, vrásčitou a povislou pokožku.

Neemový olej je plný antioxidantů a má tak omlazující účinek a dokáže zabránit hyperpigmentaci. Chrání pokožku před UV zářením. Nejen blahodárně působí na naši pleť, ale napomáhá rovněž hojení ran a příznivě působí v případě, že se potýkáte s ekzémem nebo lupénkou.

Blahodárné účinky neemového oleje
Blahodárné účinky neemového oleje – Zdroj: Shutterstock.com

Pomoc pro diabetiky

Diabetici můžou užívat neem po konzultaci se svým ošetřujícím lékařem v podobě potravinových doplňků. Díky své vysoké antioxidační síle je užívání potravinového doplňku s obsahem neemu prospěšné v rámci ochrany vzniku diabetických komplikací způsobených díky vystavení buněk organismu vlivům oxidačního stresu. Ten pak vede k jejich poškození a následně ke zhoršení zdravotního stavu. Ájurvéda používá neemové listy jako jeden z prostředků pro snížení hladiny krevní glukózy. Semeno neemu se používá pro účinek v rámci snížení krevního tlaku a coby prevence vzniku kardiovaskulárních onemocnění, kterými jsou ohroženi ve vysoké míře právě diabetici II. stupně.

 

Zdroj:

https://www.diastyl.cz/neemovy-olej-muze-byt-zajimavy-take-pro-diabetiky-ma-protizanetlive-ucinky/

https://www.rehabilitace.info/zdrave-oleje/neemovy-olej-a-jeho-ucinky-na-co-je-dobry/

 

Vztah pod lupou: Jak poznat, že si s vámi jen hraje?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!