Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Květ černého bezu / foto: shutterstock

Bezový květ, jarní poklad z přírody. Jak jej využít?

Bezový květ je výjimečně krásný, voňavý a víceúčelový květ, který nachází uplatnění v mnoha oblastech. Jeho výrazné aroma a jemný vzhled ho činí oblíbeným v tradičním léčitelství, v kosmetickém průmyslu i v našich kuchyních a domácnostech.

Bezový květ najdeme na přelomu jara a léta na keřích či stromech bezu černého. Jde o drobné, krémově bílé květy s charakteristickou vůní. Roste-li bezový květ ve vašem blízkém okolí, čas pro jeho sklizeň poznáte i takzvaně po nose.

Na sirup i místo řízků

Jedním z nejoblíbenějších využití těchto voňavých květů je bezový, chcete-li bezinkový sirup. K jeho přípravě budete potřebovat bezové květy, cukr, vodu a citronovou šťávu. Květy se nejprve opláchnou a oddělí od stonků. Poté se smíchají s cukrem, vodou a citronovou šťávou a pomalu se vaří, dokud se cukr zcela nerozpustí. Po vychladnutí stačí sirup přecedit a nalít do sterilizovaných láhví. Skladovaný v lednici je připravený po celé léto k přípravě osvěžujících alkoholických i nealkoholických nápojů a drinků.

Černý bez
Černý bez – Zdroj: Shutterstock.com

Jestli jste ještě neměli možnost smažený bezový květ ochutnat, využijte tuto sezónu k vyzkoušení této netradiční pochutiny. Nasbírané květy před smažením opláchněte a nechte je dobře okapat. Poté namáčejte do těsta připraveného z vejce, mouky a vody nebo piva. Smaží se v horkém oleji, dokud nezískají zlatavou barvu. Smažený bezový květ můžete podávat jako předkrm, přílohu, nebo dokonce jako ozdobu na salátu.

Léčivý zázrak

Nejen v kuchyni, ale i v tradičním léčitelství se bezový květ využívá již po staletí. Obsahuje řadu bioaktivních látek, včetně flavonoidů, fenolových kyselin a éterických olejů. Tyto látky mu propůjčují protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Často se používá k léčbě nachlazení, chřipky a bolestí v krku. Čaj z bezového květu si můžete připravit jednoduše zalitím květů vroucí vodou a nechat jej louhovat asi 10 minut. Takto připravený čaj pomáhá ke zmírnění kašle a uvolnění ucpaných nosních cest.

Čaj z černého bezu
Čaj z černého bezu – Zdroj: Shutterstock.com

Kosmetický skvost

Bezový květ své uplatnění nachází rovněž v kosmetickém průmyslu. Jeho extrakt se často přidává do pleťových vod, tonik a krémů kvůli svým tonizujícím a vyhlazujícím účinkům na pleť. Pomáhá revitalizovat a hydratovat pokožku, snižuje zarudnutí a zlepšuje její stav. Esenciální olej z bezového květu je také oblíbeným v aromaterapii a používá se například i pro masáže, které mají relaxační účinky.

Bezový květ je snadno dostupným přírodním bohatstvím jehož příznivé účinky, aroma i chuť si může vychutnat opravdu každý. Vydejte se i vy na jeho sběr a vykouzlete si úžasné bezové řízky či pohodové chvilky u šálku slaďoučkého čaje či sirupu.

 

Zdroje:

https://www.sainsburysmagazine.co.uk/lifestyle/food/5-things-about-elderflowers

https://www.herbfacts.co.uk/elderflower/¨

https://www.wildfooduk.com/wild-food-recipes/elderflower-fritters/

https://rawbeautyskincare.com.au/blogs/beauty-tips/3-ways-magic-elderflower-benefits-your-skin

Bezový květ, jarní poklad z přírody. Jak jej využít?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!