Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bolest hlavy / foto: shutterstock

Pomoc při migréně čistě přírodní cestou

Potýkáte se s migrénou? Sáhnete vždy po pilulce? Co tak příště zkusit šetrnější variantu? Jak ulevit od bolesti a co přináší preventivní léčba bez použití léků?

Účinná je v mnoha směrech léčba preventivní a zcela bez využití léků, a to největší snahou o odstranění příznaků, které ataku nemocí vyvolávají. Doporučuje se vést si záznamy, které po určité době pomůžou odhadnout a rozpoznat, co patří mezi zásadní spouštěče ataky, a nadále se takovým faktorům a situacím, případně potravinám vyhýbat.

Do jisté míry pomůže pravidelné užívání vitaminových doplňků, jako je hořčík, vápník, koenzym Q10, vitamíny skupiny B, pupalkový olej, lecitin, omega 3 mastné kyseliny. Je třeba dbát i na to, aby se dostatek těchto důležitých látek objevoval v pravidelném jídelníčku.

Vitamíny a doplňky stravy
Vitamíny a doplňky stravy – Zdroj: Shutterstock.com

Jablko či espresso s citronem

Zdá se neuvěřitelnou a nejméně pravděpodobnou kombinací, natož že by mohlo přinést úlevu od bolesti. Jablko je skvělým prostředkem, který při záchvatu migrény přinese rychlé zlepšení stavu. Obsahuje látky salicyláty, které jsou složkou léků proti bolesti, a navíc má i protizánětlivý účinek.

Je známo, že při záchvatu migrény se cévy v hlavě rozšiřují. Proto je možné využít i účinku kofeinu, který působí, že je zase zúží. A jak nejrychleji dostat kofein do těla, abyste záhy mohli pocítit úlevu od bolesti? Vypijte nejprve šálek espressa a poté šťávu z ½ citronu (cca 2 lžičky). Vitamín C podpoří rychlé vstřebání kofeinu.

Pomoc ze zelené lékárny aneb účinek bylin

Jako součást prevence i doplněk léčby poslouží řada bylin. Mezi nejvíce osvědčené patří řimbala obecná, andělika lékařská, majoránka, guarana, rozmarýn nebo sporýš lékařský. Řimbala obecná je známá také jako kopretina řimbala a účinný je výluh z listů této byliny nebo také pomoc ve formě kapek či tabletek. Co se týče ostatních uvedených bylin, tak je možné inhalovat jejich odvar nebo použít ve formě éterických olejů do teplé koupele, která by měla trvat 15 minut.

Léčivá síla bylin
Léčivá síla bylin – Zdroj: Shutterstock.com

Osvědčené babské rady

V rámci prevence je možné vyzkoušet aromaterapii. Svou výhradní roli zde mají přírodní éterické oleje získané lisováním za studena z vybraných rostlin. Dle aromaterapeutů a lékařů celostní medicíny pomůže například potírání spánků levandulovým, eukalyptovým, bazalkovým, meduňkovým či mandarinkovým olejem. Oleje je možné přidat i do koupele, jakožto na polštář či do aromalampy a takto inhalovat vůni v pohodlí domova.

 

Zdroje:

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/migrena-prvni-pomoc.A220908_133043_zdravi_pet

https://www.mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/co-pomaha-na-migrenu-zkuste-bylinky-a-babske-rady-4074.html

Pomoc při migréně čistě přírodní cestou

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!