Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jóga / foto: shutterstock

Restorativní jóga je lékem pro tělo i mysl

Meditační jógy, mezi které patří i tzv. restorativní jóga, se těší čím dál většímu zájmu. Z jaké metody vychází a s čím pomůže? Pro koho naopak není vhodná a z jakého důvodu?

V dnešní hektické době plné stresu potřebuje řada z nás získat uvolnění, odpočinek, relaxaci. Proto není divu, že mezi vyhledávané patří cvičení jógy. V tomto směru se nabízí restorativní jóga, která má pomoci odbourat stres i únavu. Ale i s touto jógou se musí opatrně a s rozmyslem. Pro koho je přínosem, a naopak komu může uškodit?

Cvičení jógy
Cvičení jógy – Zdroj: Shutterstock.com

Co je restorativní jóga

Vychází z anglického slova „restore“, které znamená obnovu, ozdravení a opětovné nastolení rovnováhy. Jde o druh jógy, který se využívá k dosažení fyzického, mentálního a emočního uvolnění. Pro tento typ jógy není nutné laicky řečeno umět dát nohu za hlavu či jiné složité pozice. Při cvičení se používají pomůcky, které napomáhají udržení rovnováhy a současně stimulují a uvolňují tělo. Použití pomůcek, jako jsou pásky, kvádry, má svá pravidla a zásady.

Některé restorativní pozice jsou prospěšné pro celé tělo a jiné působí konkrétně na specifickou část jako například na záda, srdce nebo plíce. Řada pozic je podobná běžným jógovým ásanám, ale jejich provádění je pomalejší, setrvává se v nich i několik minut a využívá se právě podpory pomůcek pro komfort těla i mysli.

Prospěšný vliv jógy

  • Posilnění imunitního systému
  • Uvolnění a protažení těla
  • Uklidnění mysli
  • Zvýšení schopnosti uzdravení se a rovnováhy
  • Zklidňující účinek na nervový systém
  • Zlepšení nálady
  • Rozvíjení schopnosti porozumění vůči sobě a ostatním
  • Regenerace těla při nemocech či jako prevence
  • Nastartování procesu léčení v těle
  • Prospěšný vliv v těhotenství, při menstruaci, menopauze a dalších obdobích života
Jóga pomáhá i po psychické stránce
Jóga pomáhá i po psychické stránce – Zdroj: Shutterstock.com

Druh jógy, který není vhodný pro každého

Restorativní jóga je řešením pro to, jak se uvolnit. Jejím základem je totiž delší setrvání v jógových ásanách. Pokud je člověk emočně slabšího ražení či má až sklony k depresím, pak se však tohle vše může ještě více prohloubit tím, jak bude v jógových ásanách trávit na první pohled dlouhé a nečinné minuty. Bude tak mimo svou komfortní zónu. Jógu není vhodné praktikovat při silné apatii, nečinnosti, hluboké depresi. V tomto směru je mnohem lepší a hlavně účinnější aktivnější typ jógy, aby se podpořil aktivní princip v nás. Ale i zde opět záleží na konkrétním stavu a psychice daného jedince.


Zdroj:

https://www.vitalia.cz/clanky/joga-vhodna-k-odbourani-stresu-a-unavy/

www.jogadnes.cz

Restorativní jóga je lékem pro tělo i mysl

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!