Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sebevědomá žena / foto: shutterstock

Jak vybírat doplňky stravy pro zdravou pleť, vlasy a nehty?

Doplňků stravy jsou plné regály v lékárnách, drogeriích i supermarketech. Je tak otázkou, po kterém sáhnout.

Problémem s doplňky stravy je jejich omezená regulace. Výrobci na rozdíl od léčiv a zdravotnických přípravků nemusí dokazovat jejich účinnost. Zkrátka nejsou doprovozeny příbalovým letákem jako klasické léky. K jejich výběru je tudíž třeba přistupovat jinak.

Nejlepší vitamíny na vlasy

Zaměřeno na účel

Podle účelu použití se doplňky stravy dělí na několik kategorií, jako jsou imunita, paměť a soustředění, hubnutí, přípravky na svaly, kosti a klouby, trávení a zažívání a v titulku tohoto článku avizované přípravky na vlasy, pleť a nehty. Jejich účinnost se většinou zakládá na podpoře správné látkové výměny a výživy. Jinými slovy obsahují látky, jejichž nedostatek způsobuje třepení vlasů, lámání nehtů či akné.

Všímejte si složení

Ze všeho nejdůležitější je u doplňků stravy jejich složení. Například kolagen na pleť a kyselina hyaluronová vyhlazují vrásky, kyselina salicylová zabírá na akné, biotin a zinek stojí za pevnými vlasy i nehty. Ještě před tím, než si nějaký doplněk stravy zakoupíte, si dobře rozmyslete, co vlastně od něj očekáváte. Jakého neduhu se chcete zbavit a jaká účinná látka vám s tím může pomoci.

Kolagen na pleť

Koncentrace

Nejde však jen o účinnou látku, nýbrž rovněž o její koncentraci neboli množství dané účinné látky v jedné tabletě či kapsli, které do velké míry určuje i cenu preparátu. Doplněk stravy s menším množstvím účinné látky je samozřejmě levnější než ten s její vyšší koncentrací. Ten také bude účinnější.

Dejte na recenze

Jistým vodítkem pro vás mohou být nezávislé recenze uživatelů na internetu. Pokud s daným přípravkem byla spokojená Marie, je pravděpodobné, že budete i vy. Zdůrazňujeme pojem nezávislé, tedy neplacené samotným výrobcem.

Recenzní portály

Recenzemi kosmetických produktů a doplňků stravy se také zabývají speciální portály. Například ze stránky na inspirativni.cz se dozvíte, jaký je nejlepší kolagen na pleť i jaké jsou nejlepší vitamíny na pleť. A rovnou si je tu můžete i zakoupit. Do jaké míry jsou ale tyto recenze objektivní, toť otázka.

K tomuto článku není otevřena diskuze