Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Onemocnění / foto: shutterstock

8 tipů jak se vyhnout virovým onemocněním

Zima virovým onemocněním různého druhu přímo nahrává. Respektive časté střídání pobytu ve vyhřátém interiéru a mrazivém exteriéru. I tak existují způsoby, jak se jim vyhnout.

Základem je dostatek spánku, pohybu na čerstvém vzduchu, vyvážený jídelníček plný vitamínů a minerálů, dobrá nálada a hygiena. Dezinfekce na ruce, které měly čestné místo ve všech kabelkách v době covidové pandemie, proto rozhodně ještě nezahazujte.

Vitamíny pro dobrou imunitu

Posilujte imunitu

Za virovými infekcemi nejčastěji stojí oslabený imunitní systém neboli snížená obranyschopnost organismu. Aby mohl organismus přežít, musí být schopen identifikovat všechny druhy mikroorganismů a cizorodých látek, které pro něj mohou být nebezpečné, a následně tyto mikroorganismy, látky a cizorodé buňky zničit.

Vyvážený jídelníček

Ke správné funkci celého imunitního systému ve velké míře přispívá celkový životní styl. Konzumujte antioxidanty, bílkoviny, citrusové plody, oleje, česnek, jogurt, rajčata a vojtěšku. Naopak se vyhýbejte alkoholu, bílému cukru, tukům a kofeinovým nápojům.

Zdravá strava

Otužujte se

Imunitní systém velmi posiluje otužování. S tím ale začínejte pozvolna, nejprve vlažnou sprchou a postupně teplotu vody snižujte. Do zamrzlého rybníka raději hned neskákejte. Mohlo by to odnést vaše srdíčko.

Hýbejte se

Důležitý je také dostatek pohybu na čerstvém vzduchu. Jezděte na kole, běhejte, nebo si alespoň dopřávejte každodenní dlouhé procházky. Nezávisle na počasí.

Zimní běh

Nepodceňujte spánek

Zimní období přímo vyzývá ke zklidnění. Omezte proto své aktivity a hodně odpočívejte. Snažte se někdy nedělat vůbec nic, zkrátka jen tak být. Myslet na příjemné věci a dopřávat si kvalitní a dlouhý spánek v dostatečně zatemněné místnosti. Každý den uléhejte ve stejnou hodinu, tři hodiny před spaním nic nejezte, nepijte povzbuzující nápoje a hodinu před spaním už nekoukejte na televizi ani na displej telefonu či tabletu. Místo toho si třeba čtěte. Uvidíte, jak dobře se vám bude usínat.

Dbejte na hygienu

Covidová pandemie přeci jen přinesla něco dobrého. Naučila nás dbát na hygienu rukou. Tu rozhodně nepodceňujte, i když se covid zdá býti na ústupu. Je totiž možné, že v zimě opět v plné síle udeří. Spolu s hygienou rukou se zaměřujte i na dezinfekci povrchů kvalitními čistícími prostředky (doporučujeme ty na přírodní bázi z e-shopu ECOLIQUID).

Dezinfekce rukou

Poctivý kuřecí vývar

Když už viry zaútočí, na nohy vás například postaví silný kuřecí vývar. Nachlazení se totiž léčí prohřátím organismu, dostatkem tekutin a užíváním vitamínů a minerálů. A poctivý kuřecí vývar (ze skutečného kuřete, ne ten z kostky) všeho obsahuje v hojné míře. Navíc obsahuje i bílkoviny, z nichž se tvoří protilátky. Účinnost této léčby dokonce potvrdily některé vědecké studie.

Naturopatie

Léčitelé věří, že přírodní léčba povzbuzuje imunitní systém a že tato péče o celkové zdraví má v boji s virovými infekcemi značnou hodnotu. Obvykle se doporučuje dávka vitamínu A a vitamínu C a dvě až tři česnekové tablety denně. Při všech virových infekcích se však doporučuje lékařské vyšetření.

K tomuto článku není otevřena diskuze