Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Proteinový koktejl / foto: pixabay.com

Proč byste měli řešit dostatečný přísun proteinů?

Ať už patříte mezi sportovce nebo obyčejné lidi, proteiny patří mezi základní složku naší potravy. Mnozí z nás si to ani neuvědomují a mají za to, že proteiny jsou doménou sportovců. Chyba lávky, bez dostatečného příjmu proteinů se neobjede nikdo z nás. Proč jsou tak důležité?

Protein jako základní stavební jednotka našeho těla

Proteiny označujeme i jako bílkoviny a jsou základní stavební jednotkou každé buňky v našem těle. Najdeme je ve svalech, orgánech a ve všech buňkách, skládají se z řetězců různých aminokyselin. Stejně jako sacharidy a tuky patří mezi makroživiny, bez kterých se naše tělo neobejde a je třeba hlídat jejich příjem.

Na jaké procesy v našem těle mají proteiny vliv?

Proteiny se podílí na důležitých metabolických procesech těla, uplatňují se při budování svalové hmoty, podporují správné fungování imunitního systému a podílí se i na regulaci produkce hormonů a enzymů. To ale není rozhodně vše, na co mají vliv, jsou dobré i k tomu, aby:

  • Chránily svalová vlákna před katabolizací.
  • Napomohly regeneraci svalů po zátěži a tréninku.
  • Zlepšily samotný trénink.
  • Vyživily svaly, kosti a kůži.
  • Pomohly při nabírání svalové hmoty.
  • Zlepšily trávení.
  • Pomohly spalovat tukové zásoby a vyrýsovat vaši postavu.

Ano, je to tak. Proteiny jsou skvělým pomocníkem nejen při nabírání svalové hmoty, ale i při hubnutí. Potraviny, které jsou bohaté na kvalitní proteiny zasytí, zvýší vaši výkonnost při sportu a podpoří efektivní spalování tukových zásob. Navíc se postarají i o to, aby nedošlo ke ztrátě svalové hmoty během hubnutí. A to je častý problém těch, kdo se snaží nějaké to kilo shodit.

Víte, že tělo neumí bílkoviny skladovat, proto je třeba je do organismu doplňovat průběžně celý den? Měly by být součástí každého hlavního jídla, hodí se ale i tehdy, kdy během dne pocítíte hlad, nechce se vám připravovat svačinu, před tréninkem, případně po něm. Proteiny si můžete dopřát i před spaním, díky nim pak svalová vlákna mohou během spánku kvalitně regenerovat.

Kde proteiny najdeme?

Hlavním zdrojem proteinů by měl být zdravý a vyvážený jídelníček, kromě toho ale můžete vsadit i na doplňky stravy v podobě proteinového prášku. Najdete v něm všechny aminokyseliny a nemusíte se bát žádných zdraví škodlivých látek. Proteiny obsahují čistou bílkovinu přírodního původu, zabraňují překyselení organismu, hodí se i jako rychlý zdroj bílkovin.

Víte, že dospělý člověk by měl přijímat asi 0,9 g proteinu na každý kilogram své tělesné hmotnosti, siloví sportovci pak 1,6-2,2 g na kilogram?

Bílkoviny dělíme na rostlinné a živočišné

Zajímá vás, v jakých potravinách konkrétně kvalitní bílkoviny najdete? Popravdě jsou součástí rostlinné i živočišné stravy, dělíme je tedy na rostlinné a živočišné. Jsou součástí snad každého jídla, některé jich ale obsahuje více, jiné méně.

Živočišné proteiny se mohou pochlubit vysokým obsahem esenciálních aminokyselin, které si tělo neumí samo vytvářet a jejich zdrojem je výhradně strava. Jejich nevýhodou je vysoký obsah cholesterolu a tuku. Živočišné bílkoviny označujeme i jako plnohodnotné a najdeme je v libovém masu, rybách (např. tuňák nebo losos), mléce a mléčných výrobcích (Cottage, tvaroh, řecký jogurt) a ve vejcích.

Rostlinné proteiny označujeme jako neplnohodnotné, s výjimkou sóji jsou rostlinného původu. Oproti těm živočišným mají nízký obsah cholesterolu, pochlubit se mohou vyšším obsahem vlákniny, která je pro naše tělo prospěšná. Mezi zdroje rostlinných proteinů patří obiloviny jako pohanka, amarant nebo quinoa, ořechy, semínka, sója, tofu a luštěniny (čočka, cizrna, hrách).

Proč byste měli řešit dostatečný přísun proteinů?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!