Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Blažený spánek / foto: shutterstock

Zkuste tyto vychytávky a budete usínat rychleji

Spánek je důležitý pro každého z nás. I když se cítíme večer unavení, někdy se nám zkrátka nedaří usnout. Převracení v posteli, koukání do stropu ani počítání oveček nezabírá? Poradíme vám, jak rychleji usnete. 

Přes den buďte aktivnější 

Pokud se budeme celý den povalovat na gauči, budeme se sice cítit unavení více než z tvrdé fyzické práce nebo sportu, ale k lepšímu spánku nebo rychlejšímu usínání nám to nepomůže. Naopak. Proto je lepší fyzická aktivita alespoň hodinu či dvě denně. Sport, procházka v lese, práce na zahradě. Zkrátka pohyb a čerstvý vzduch vás na spánek lépe připraví. 

Aktivní pohyb
Aktivní pohyb – Zdroj: Shutterstock.com

Před spaním "klidnější hry"

Před samotným spaním se naopak doporučuje fyzické i duševní zklidnění. Sledování televize na večer jen jistě fajn, ale váš mozek bude udržován v bdělosti. Nedoporučuje se ani surfování po internetu nebo mobilní hry. Televize i mobil vyzařují modré světlo, které brání mozku vypnout. Stáhněte raději po knize nebo si pusťte klidnou hudbu.

Vana s relaxační solí

Skvělým pomocníkem pro zklidnění a lepší usínání je horká vana s bylinkami, solí nebo pěnou, které uvolní svaly a zklidní emoce. Zkuste levanduli nebo meduňku. Nejenže krásně voní, ale ještě vám pomohou s relaxací. 

Relaxační koupel
Relaxační koupel – Zdroj: Shutterstock.com

Větrání pomáhá 

V ložnici se doporučuje nižší teplota než v jiných místnostech. Pokud si před spaním ještě otevřete okno a vyvětráte, uděláte dobře. Chladný čerstvý vzduch vám pomůže usnou rychleji. Pokud není venku velká zima a neruší vás venkovní zvuky, je ideální nechat okno otevřené celou noc. Vyzkoušet můžete také sprej na polštář s vůní levandule, která vás uklidní a spánek přijde rychleji.

Podpořte usínání doplňky stravy 

Pokud ani jedno z předchozích doporučení nezabere, můžete zkusit podpořit spánek vhodnou stravou a doplňky. Před spaním se nepřejídejte, s plným žaludkem se špatně spí. Zkuste si udělat horké mléko s medem nebo meduňkový čaj. Můžete sáhnout i po speciálních čajích, které obsahují směsi pro lepší spánek. 

 

Zdroj:

https://www.idnes.cz/mobil/tech-trendy/mobil-smartphone-spanek-chronicka-porucha.A191126_122929_mob_tech_LHR

https://www.lechomat.com/aktuality/6-tipu-pro-klidny-a-zdravy-spanek/?gclid=Cj0KCQjw9ZGYBhCEARIsAEUXITUUOuPWpRwRV51U8wolVFC82Uid_F-OhMRhpMmXgI-kSr4VG50n9gEaAlL0EALw_wcB

 

Zkuste tyto vychytávky a budete usínat rychleji

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!