Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ovocné koktejly / foto: shutterstock

Smoothie nápoje jako fenomén dnešní doby

Smoothie se stává čím dál populárnější v jídelníčků Čechů. V podstatě jde jen o rozmixované ovoce nebo zeleninu, žádná věda.

Odkud vlastně je

Už z názvu je patrné, že pochází ze Spojených států amerických. Obchody je začaly nabízet v zahraničí ve třicátých letech minulého století. Tenkrát už v USA existovaly obchody se zdravou výživou, takže nebyl problém. Ve čtyřicátých letech se už začaly objevovat první recepty v kuchařkách, ale stále v zahraničí. U nás byly tyto typy nápojů velmi známé během komunistického režimu, a to v mléčných barech – říkalo se jim koktejly.

Smoothie
Smoothie: zdroj:Shutterstock.com

Jeho název smoothee – o něco později smoothie, se posléze stalo synonymem pro všechno, co se připravovalo v mixéru. Jak se začala dostávat do popředí zdravá výživa, tak se i mixované nápoje stávaly více populárnější. V sedmdesátých letech otevřelo USA řetězec Smoothie King, jenž je specialista na tyto koktejly a dnes má více než 600 poboček po celém světě.

V čem jsou smoothie dobré

Tak předně se nemusí kousat. Není třeba si nic nalhávat, dnes má pomalu každý druhý problémy se zuby, takže je to výhodnější. Tím, že se mohou kombinovat různé druhy ovoce a zeleniny, tak se prokázalo, že se do těla tímto způsobem dostává široká škála vitamínů, minerálů a dalších bioaktivních látek. Následně bylo zjištěno, že jejich vstřebávání a využití v těle je vyšší, když pocházejí z tzv. přírodního zdroje, než když člověk jí potravinové doplňky.

Mnoho vitamínů

Do některých smoothie nápojů se může přidávat mléko, takže jsou pak zdrojem vápníku. Ten chrání před osteoporózou. Klidně se může přidat i kysaný produkt, ten zase disponuje prospěšnými probiotickými bakteriemi. Kromě vitamínů z ovoce a zeleniny obsahují smoothie nápoje velké množství rozpustné i nerozpustné vlákniny. Celkově tak pomáhají chránit před různými infekcemi a také slouží k podpoře pitného režimu.

Smoothie
Smoothie: zdroj:Shutterstock.com

Jak je připravovat smoothie

Nemusíte mít přímo smoothie mixér, nicméně je lepší, ale když není zbytí, poslouží i klasický mixér. Kombinace mohou být klasické i nejroztodivnější. Dá se smíchat meloun, jahody, pomeranč, kiwi, citrónová šťáva, vše rozmixujte a dejte vychladit. Tento recept patří právě mezi ty netradiční. Co se týká klasiky, tak z ovoce můžete použít jahody, banány, borůvky, hrušky a podobně. Stejný princip je u zeleniny.

 

Zdroj:

https://smoothierecepty.cz/co-je-smoothie/

https://gymbeam.cz/blog/10-receptu-na-nejpopularnejsi-smoothie-drinky/

 

Smoothie - fenomén dnešní doby

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!