Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mandle / foto: Shutterstock

Tečou vám nervy? Zobejte mandle a budete v klidu!

Mandle jsou semena krásného stromu – mandloně obecného. Ten se každé jaro obsype překrásnými bílorůžovými květy oznamujícími příchod jara. Tento zážitek je dopřán především obyvatelům Číny, kde mandloně hojně rostou.

Pěstují se ale také v jižní Evropě, Kalifornii, jižní Africe a Austrálii. Mandlové sady ovšem najdete i v Čechách a na Moravě, a to i přesto, že u nás se mandloně pěstují spíše jako okrasné stromy. Mnohem významnější však je jejich výživová hodnota.

Bohaté na živiny

Mandle jsou velmi bohaté na živiny, především proteiny. Ty navíc jsou snadno stravitelné, a tělu tak dodávají celý komplex esenciálních aminokyselin, jejichž kvalitu předčí snad jen sójové proteiny. Více než polovinu hmotnosti mandlí však tvoří tuky skládající se z mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin, hlavně kyseliny linolové, která plní důležitou funkci v nervové soustavě. Proto mandle tak dobře posilňují nervy.

Vitamíny a minerály

Co se sacharidů týče, tak těch mandle obsahují méně než proteinů a tuků. Proto je vhodné konzumovat je v kombinaci s chlebem nebo se sušeným ovocem, jako jsou sušené meruňky, švestky, rozinky i fíky. Mandle jsou však bohaté také na vitamíny, především B1, B6, E a biotin. K tomu jsou jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vápníku, fosforu, hořčíku, draslíku a železa. Hrnek mandlí obsahuje celodenní potřebu hořčíku. Vápníku pak obsahují více než mléko. Jako léčebná kůra se doporučuje kúra deseti oloupaných mandlí denně po dobu dvou měsíců. Živiny v mandlích posílí vaše zdraví.

Ořechy a mandle

Skutečná superpotravina

Mandle chrání zubní sklovinu, srdce, cévy i klouby. Zlepšují kvalitu kůže, vlasů i nehtů. Posilují nervovou soustavu a chrání před neurózami. V přírodním léčitelství se dokonce využívaly ne léčbu nespavosti, stimulaci tvorby mléka u kojících matek a coby úleva od bolestí hlavy.

Sladké versus hořké

Existují dvě hlavní linie mandloně obecně: sladké mandle a hořké mandle. K běžné konzumaci jsou určené sladké mandle. Ty hořké se využívají spíše k dochucování pokrmů. Obecně se mohou
jíst hned po natrhání a oloupání. V tomto stavu jsou stravitelnější než sušené. Ty je proto vhodnější konzumovat jemně opražené.

Mandlové mléko, marcipán a nugát

Velmi lahodné je i mandlové mléko. To je v podstatě ve vodě rozpustný mandlový krém, který si snadno vyrobíte i doma. Homogenní směs mletých mandlí a cukru, to je marcipán. Jeho výrobou je proslulé španělské Toledo. A z mandlí a medu se vyrábí turrón neboli nugát. Ten může být měkký i tvrdý, záleží na tom, zda jsou mandle celé, nebo mleté.

Mandlové mléko

Mandle v české kuchyni

Často se mandle také používaly ve staré české kuchyni. Přidávaly se ke kaším, mléčným pokrmům i masu. Naši předci vyráběli mandlový sýr, máslo i mandlová vejce. Z mandlového mléka se pak vařila vynikající rýžová kaše. Pro kvalitní mandle nechoďte do supermarketu, ale spíše je nakupujte na specializovaných e-shopech, například na Nutsman.cz, v jehož nabídce najdete skutečně ty nejkvalitnější mandle světa. Zkrátka premianty mezi mandlemi.

K tomuto článku není otevřena diskuze