Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Viktoriánský hřbitov Highgate / foto: Olivier Guiberteau / Shutterstock.com

Když vám každodenní život ničí tanatofobie

Strach ze smrti je přirozený a běžný jev u každého z nás. Pokud však je nadměrně silný a bývá provázen dalšími úzkostmi, nejedná se o normální strach, nýbrž o fobii ze smrti tzv. tanatofobii.

Co dokáže tanatofobii odstartovat?

Příčinou vzniku této fobie může být nadmíru úzkostná výchova, traumatický zážitek, závažné onemocnění spojené s úmrtím v rodině či blízkém okolí, pročítání depresivních informací na sociálních sítí, pochybnosti o vlastní existenci a další aspekty. Není výjimkou, že se tato fobie objeví i u dětí. Nejvíce však bývají strachem postiženi lidé ve věku mezi 40 – 60. Častěji jde o ženy.

Strach

Jak poznat, že strach ze smrti překročil běžné hranice? 

Zkrátka tehdy, kdy vám již narušuje chod běžného života. Zaobíráte se myšlenkami na smrt dnes a denně. Bojíte se usnout ze strachu, že se už neprobudíte. Věnujete se až přehnaně dodržování zdravého životního stylu, přehnaně cvičíte. Neumíte si představit, že byste vkročili na hřbitov. Pouhá myšlenka na cokoliv spojeného se smrtí a umíráním vás abnormálně děsí. Může se dostavovat silná úzkost, provázená tachykardií, nevolnostmi, pocením, až vyústí v panickou ataku. Člověk se rovněž může uchýlit k nadměrnému požívání alkoholu či uklidňujících prostředků.

Alkohol a léky

Vyhledejte odborníka, stud není na místě

V takovém případě již člověku nepomůže běžné vysvětlování, rozum je zkrátka přemožen strachem a je třeba vyhledat lékařskou pomoc. Velmi dobře může pomoci kognitivně-behaviorální terapie, při které se pacient učí zvládat svůj strach krok za krokem. Vhodné jsou rovněž návštěvy podpůrných skupin, kde si klienti sdělují své vlastní zkušenosti a učí se relaxačním technikám. Velice osvědčená je také hypnóza. Pokud tyto možnosti projevy fobie nezmírní, je potom již nutné užívat odborným lékařem předepsané léky.
Jistě není na místě se za své strachy a fobie stydět. Všichni, kdo jimi trpí, se v duchu touží vrátit k běžnému chodu života, proto vyhledat odborníka nebo se alespoň svěřit někomu blízkému, je na místě.


Zdroj:

https://www.priznaky-projevy.cz/psychiatrie-sexuologie/1144-tanatofobie-strach-ze-smrti-priznaky-projevy-symptomy

https://dress-cs.techinfus.com/fobii/tanato/

Když vám každodenní život ničí tanatofobie

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!