Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vitamin D / foto: shutterstock

Vitamin D jako lék na stáří

Vitamin D můžeme dnes přijímat už i v tobolkách, ale rozhodně je lepší jej dostávat prostřednictvím potravin nebo pobytem na slunci. Pojďme zjistit k čemu je dobrý a jak může ovlivňovat náš život a jeho kvalitu.

Stárnoucí populace potřebuje kvalitní život

Stárnutí se bohužel nedá nijak zabránit, ale nová americká studie zabývající se kvalitou života seniorů došla k překvapivým závěrům. Kromě dožití se vysokého věku je totiž mnohem důležitější udržet si v něm i kvalitu života. Stárnutí provází mnoho nepříjemných důsledků, a pokud je možné je eliminovat, aby bylo možné si užívat radosti stáří, měl by tomu každý z nás věnovat dostatečnou pozornost.

Vitamin D

Zázračné sluneční záření

Významnou roli ve zmírnění nemocí ve stáří hraje strava a vitaminové doplňky. Optimální příjem vitaminu D může udržet pevné svaly a zachovat fyzickou kondici jedince. Nedostatek slunečního záření nám nejen zhoršuje náladu, ale také omezuje i tvorbu vitaminu D, který je pro tělo nepostradatelný při tvorbě kostí a zubů, protože podporuje vstřebávání vápníku a fosforu. Pokud ho má tělo nedostatek, začne si jej odebírat z kostí a zvyšuje se tak riziko osteoporózy, srdečních chorob, mozkové mrtvice, vysokého krevního tlaku a cukrovky.

Sluneční energie

Alergie

Při výzkumu Centra stárnutí při Univerzitě Wake Forest v Severní Karolíně bylo zjištěno, že účastníci studie, kteří měli vyšší hladinu vitaminu D, byli daleko pohyblivější než ostatní. Obecně však senioři vitamin D konzumovali spíše z potravinových doplňků než ze stravy a nepřikládali mu takový význam, jaký by měli. Nebylo sice potvrzeno, že konzumace vitaminu D opravdu zlepšuje fyzickou kondici ve stáří, ale rozhodně neuškodí, a častý a pravidelný pobyt venku na slunci člověku může vždy jen prospět.

 

Zdroje:

Časopis Epocha 13/2011

https://www.nejenleky.cz/content/26-temer-vse-o-vitaminu-d

Vitamin D jako lék na stáří

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!