Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Parkinsonova choroba / foto: shutterstock

Cholesterol jako zbraň proti Parkinsonově chorobě

Laboratorní myši při výzkumech ve Švédsku prokázaly, že cholesterol podporuje tvorbu mozkových buněk a mozek těchto myší se lépe vyvíjí. Dočkáme se léku na Parkinsonovu chorobu?

Nadějný objev ze Švédska

Přestože vysoký cholesterol může člověka zabít, na druhou stranu je pro člověka cholesterol nezbytný. Podporuje totiž fungování našeho mozku. Vědci z Karolinského institutu zjistili, že derivát cholesterolu je nezbytný pro utváření neuronů. Toto zjištění může pomoci vědcům kultivovat buňky produkující dopamin, který zprostředkovává komunikace mezi dvěma neurony. A právě ztráta těchto tvůrců dopaminu způsobuje Parkinsonovu chorobu, která postihuje až tři lidi ze sta ve věku nad 65 let.

Neurony

Parkinsonova choroba

Parkinsonova choroba způsobuje ztuhlost svalů a nekontrolovatelný třas, který lidem velice znepříjemňuje život. Vědci zatím marně hledají lék na tuto nemoc, ovšem nyní jim svitla naděje.[1] Zatím jedním ze způsobů, jak se s nemocí vypořádat, je použití kmenových buněk, které mají schopnost se dělit a přeměnit se na jiný typ buněk. Tyto nové buňky by se mohly vysadit do mozku člověka, kde by nahradily poškozenou tkáň. Stačí pomoc oxidovaného cholesterolu neboli oxysterolu. Pokud je tedy dodán oxidovaný cholesterol, kmenové buňky tvoří více mozkových buněk, které produkují dopamin.

Parkinsonova choroba

Skvělé vyhlídky

Výsledky testů na myších dopadly dle vědců skvěle, bohužel však ještě nějaký čas potrvá, než budou moci být klinické testy prováděny také na lidech.[2] Vědci jsou však přesvědčeni, že je zde opravdu velká naděje, že bude nalezen lék na Parkinsonovu chorobu v podobě buněk, které se budou transplantovat postiženým lidem, aby se mohli vrátit zpět k běžnému životu bez omezení.

Zdroje:

[1]: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

[2]: scienceofparkinsons.com

 

Cholesterol jako zbraň proti Parkinsonově chorobě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!