Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Onemocnění karpální tunely / foto: shutterstock

Karpální tunely bývají častým problémem při práci z domova

Karpální tunely - problém, který nyní sužuje nejednoho člověka pracujícího z domova. Mravenčení nebo pálení prstů se projevuje ve chvíli, kdy dlouhodobě pracujete na počítači a nedbáte na vhodné postavení ruky.

Práce formou home office – dnes už naprosto běžná záležitost. I když se této formě vykonávání pracovní náplně řada zaměstnavatelů stranila, nyní jsou jí plně otevření - jen, aby se nemusela zavřít výroba. Bohužel (i když se to nezdá) je i práce z domova poměrně riziková. Velkým nebezpečím je syndrom karpálního tunelu, ke kterému při práci na počítači velmi často dochází.

Karpální tunely

Jaké jsou příznaky zdravotního problému?

K tomuto syndromu dochází v okamžiku, kdy se ve štěrbině v zápěstí poškodí střední nerv, jenž je v ní ukryt společně s ohýbači prstů. Kromě zmiňovaných příznaků v podobě mravenčení a pálení prstů se problém projevuje také trnutím rukou nebo bolestí při činnosti v klidu.

Babské rady na karpální tunel

Sice by bylo nejlepší karpálnímu tunelu předcházet, ale ne vždycky se to podaří. Pokud se syndrom dostaví, určitě se ptáte, co s tím udělat. Nemusíte nutně pospíchat k lékaři, pomoct mohou i osvědčené babské rady říkající, že první pomoc je v ledu. Pakliže vás mravenčení nebo bolesti popadnou, začněte ruku ledovat.

Nepříjemných pocitů se také zbavíte třepetáním rukama nebo ohýbáním prstů. Pomoct může též masírování (ideálně za pomoci měsíčkové mastičky).

Jak projevům syndromu předcházet?

Aby se bolesti už neopakovaly, snažte se dělat si častější přestávky při práci, při kterých nebudete zápěstí tolik namáhat. Zvyšte také příjem vitaminu B6, který najdeme i v potravinách (například v játrech, makrelách nebo v droždí či banánech a mrkvi). Pomoct může i konzumace ananasu, jehož složení posiluje účinky vitaminu B6.

Karpální tunely bývají častým problémem při práci z domova

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!