Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Křeč / foto: shutterstock

Tetanie - nemoc, která by se neměla podceňovat

Nikdy jste o ničem podobném neslyšeli a nakonec zjistíte, že tímto onemocněním trpíte? Rozhodně nejste sami, v posledních letech se počet lidí trpících tetanií značně rozrostl.

V podstatě se jedná o chronický nedostatek hořčíku, který vznikne z dlouhodobých stresových situací nebo může nastat po velmi stresujícím zážitku. Většinou se však jedná o dlouhodobé hromadění negativních situací, které jednoho dne v nás prostě vybuchnou.

Spoustu lékařů má tendenci stále tuto nemoc podceňovat. Není nic ojedinělého, že nad pacientem, který si stěžuje na bolesti a křeče, jen mávnou rukou s tím, že o nic nejde. Jenže tak to vůbec není. Lidem toto onemocnění zásadně ovlivňuje pracovní a osobní život. Donedávna se na tetanii lidé dívali pouze jako na projev psychicky labilního člověka. Dokud se podobné potíže neobjevily třeba právě u nich.

Latentní tetanie je buď psychického, nebo neurologického původu. To, že souvisí se stresem, který vyplavuje z těla hořčík a další prospěšné, nezbytné minerály, je jen potvrzení toho, jak moc nás ovlivňují stresové situace.

U každého člověka probíhá záchvat tetanie trochu jinak. Můžeme si zmínit zhruba tři stádia.

Nejlehčí forma se projevuje jako lehké brnění prstů, které přejde, když si dáte tabletku hořčíku.

U těžší formy dochází k dlouhodobě trvajícím křečím, obvykle v dolních a horních končetinách. Při záchvatu se může dostavit paralýza končetin a člověk, který se v něm ocitne, je nucený ležet, protože není schopný se hýbat. Někdy se objevují také dýchací potíže.

Nejtěžší forma latentní tetanie končí hospitalizací v nemocnici a to tehdy, když  nemocný ztrácí vědomí.  Může dojít i ke křečím hrtanového svalstva a dušení. Při ztrátě vědomí většinou hrtanové spasmy povolí, následky tedy nebývají fatální.

Jinak se tetanie může projevovat spoustou dalších příznaků, od nervových tiků, závratí, bolestí hlavy, pocení, zvýšené únavy, bušení srdce, pocitu vnitřní úzkosti, předrážděnosti, poruchy soustředění, až po sucho v ústech, bolestivé křeče, zejména dolních končetin, bolesti břicha, chronický průjem.

Diagnostika tetanie spočívá v laboratorních, přístrojových a klinických vyšetřeních včetně tzv. provokačních manévrů. Podrobnosti vám jistě vysvětlí odborný lékař.

Co lze dělat, když už vám byla tetanie diagnostikována? Určitě si člověk musí uvědomit, že se jí nezbaví, že se s ní bude muset smířit a pravidelně doplňovat hořčík. V jaké formě a s jakými minerály hořčík společně užívat, abychom dosáhli pozitivního efektu, a zabránili záchvatům, vám doporučí ošetřující specialista.

Ovšem pomoci si můžeme i vhodnou stravou. Zařaďte do jídelníčku syrový špenát, mandle, kešu a další ořechy, mandlový olej, ovesné vločky, otruby, hnědou rýži nebo třeba fazole.

Základem řešení problému je tedy včasná diagnostika a omezení příznaků a záchvatů vhodnými potravinovými doplňky, které vám lékař doporučí a předepíše (např. Magnosolf je pouze na lékařský předpis).

Tetanie - nemoc, která by se neměla podceňovat

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!