Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Reflexní terapie / foto: shutterstock

Pokud máte zdravotní potíže, vyzkoušejte reflexní terapii plosek nohou

Reflexní terapie plosek nohou má svůj původ v Asii, kde je považována za jednu z nejúčinnějších metod pro znovunabytí zdraví a dobré kondice.

Základní princip reflexní terapie je jednoduchý

Tato léčebná metoda vychází z toho, že každý kousek těla je zásoben nervy, které ústí do míchy. Díky tomu se všechny orgány i části těla mohou vzájemně ovlivňovat. Jestliže je některý z orgánů oslabený nebo dokonce onemocní, tělo má snahu prostřednictvím nervových spojení tento orgán pozorovně ovlivnit. Dráždění v některých částech pak vyvolá reakci v konkrétních orgánech či úsecích těla.

Jak to vypadá na spodku vašich nohou?

Z hlediska reflexní terapie je možné rozdělit plosky nohou na několik úseků. Ty odpovídají vždy určité části těla. Představit si to můžeme i tak, že tělo rozřežeme myšlenými vertikálními čarami na 10 podélných zón a k tomu přidáme 3 horizontální zóny. Ty představuje ramenní linie, kterou na noze najdete mezi klouby nártu a články prstů. Další je linie pasu, kterou nahmatáme mezi nártem a zánártím a reprezentuje orgány břicha a hrudního koše a konečně poslední patní linie probíhá skrze patu a rozděluje patní kost na dvě části. Na těle reprezentuje pánev a její orgány. Při identifikaci zón na ploskách nohou platí, že orgány z pravé strany těla se promítají do pravé nohy a z levé části těla do levé nohy. Orgány, které jsou párové, se promítají symetricky do obou nohou. Při terapii se uplatňuje i hřbet nohy, do kterého se promítají spíše orgány umístěné blíže přední části těla. Orgány umístěné v těle blíže zádům se naopak promítají přímo do plosky nohou.

Namasírujte se sami a ulevte si od bolesti

I pokud člověk nezná detailně průmět jednotlivých orgánů do nohou, může si sám plosky nohou masírovat. Ideální palcem ruky nebo kloubky prstů, které se dostanou hlouběji. Masáž reflexních bodů na nohou pomáhá eliminovat například zablokování páteře či zlepšuje činnost vnitřních orgánů. Pomáhá i s efektivnějším trávením a zažíváním a snižuje důsledky stresu a hektického životního stylu, například únavu a nespavost.

Máte zdravotní potíže? Vyzkoušejte reflexní terapii plosek nohou?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!