Zdravé srdce
Listová zelenina je bohatá mimo jiné na kyselinu listovou, která podle odborných studií dokáže výrazně snížit riziko vzniku infarktu a dalších kardiovaskulárních chorob. Nejbohatším zdrojem kyseliny listové, ale také vlákniny, je římský salát. Vyplatí se ho tedy zařadit do jídelníčku.
Prevence vzniku diabetu
Vznik diabetu druhého typu je mnohdy dáván do souvislosti s nedostatkem hořčíku v těle. Tento minerál je ovšem ve velkém množství obsažen právě v listové zelenině. Výborným zdrojem hořčíku je například špenát.
Pevné kosti a zuby
Protože je listová zelenina také bohatá na vápník, dokáže posílit kosti a zuby. K tomu navíc přispívá také vysoký obsah vitamínu K v listové zelenině, který najdeme zejména v řeřiše, čekance nebo špenátu.
Lepší zrak
V listové zelenině dále můžeme najít velké množství karotenoidů, zejména pak luteinu, díky čemuž může naše oči chránit před poškozením, a to jak v důsledku poškození škodlivými volnými radikály, tak působení světelných paprsků. Byla také prokázána souvislost mezi pravidelnou konzumací listové zeleniny a sníženým rizikem vzniku šedého zákalu. Na zdraví očí má pak nejlepší vliv kadeřávek, římský salát, mangold a listový salát.
Prevence vzniku rakoviny
Z výsledků několika odborných studií je patrné, že listová zelenina může posloužit jako prevence vzniku rakoviny tlustého střeva. Výborný je v tomto ohledu především kadeřávek.
Mozek v kondici
Američtí neurologové došli během svých výzkumů k závěru, že listová zelenina dokáže udržet náš mozek v kondici. Pravidelná konzumace listové zeleniny, především pak špenátu, přispívá k lepší paměti a koncentraci.
Zázračná listová zelenina
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!