Bez ledničky se samozřejmě dají skladovat “suché” potraviny, jako jsou těstoviny, mouka, ovesné vločky a podobně. Dále v lednici nemusí být věci konzervované a zavařené. Zavařit můžete klidně i ryby, kuře, párky nebo ovoce a zeleninu.
Další skvělou volbou uchovávání potravin je sušení. Nasušit můžete ovoce, některou zeleninu, maso, bylinky, houby, ale dokonce i omáčky nebo jogurty. Pak je stačí “oživit” trochou teplé vody.

Vydrží i maso
Obecně nejzáludnější skladování masa. Cílem je jednak udržet maso nezkažené a jednak ochránit ho před mouchami. Myslete na to, že je přitahuje i samotná vůně masa a vajíčka nakladou klidně i na hrnec nebo sáček, ze kterého maso cítí. Maso nějakou dobu vydrží, pokud ho zabalíte do utěrky namočené v octu nebo ponoříte do oleje. Den bez lednice přežije, pokud ho zalijete mlékem. To zkysne, ale masu se nic nestane.
Vejce nesmí na slunce
Pokud vejce nevystavíte přímému slunci a velkému horku, vydrží bez lednice až týden. Pozor, nikdy je neumývejte, zkrátíte tím jejich životnost a poškodíte ochrannou vrstvu, která brání průniku bakterií.

Pozor na omývání
Stejně tak by se měla i zelenina a ovoce umývat až těsně před konzumací. Ideální je skladovat je ve vzdušné síťce nebo otevřené ošatce. Výjimkou je salát, brokolice a květák, kterým prospěje miska s troškou vody. Banány vydrží až dva týdny, pokud je zavěsíte. Hrozny vám vydrží přibližně stejně, pokud stonky posypete vlhkým pískem.
Existuje také několik alternativních chladicích metod, typicky třeba sklep. Pokud nemáte sklep, můžete zkusit chladit potraviny v potoce nebo ve studánce. Jen je třeba zajistit, že potraviny zůstanou suché, třeba tím, že je vložíte do igelitové tašky a pevně uzavřete.
Zdroje:
https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/skladovani-potravin-bez-lednice-30000627.html




Jak uchovat potraviny bez ledničky?
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!