Tatarský biftek
Slyšeli jste někdy historku o tom, jak Tataři vkládali pod sedlo koní kus syrového masa, které bylo po celodenní jízdě krásně naklepané a nasolené potem? Legenda o vzniku tatarského bifteku je sice úsměvná, není ale ničím podložená. Ve skutečnosti tento pokrm vznikl v Paříži koncem 19. století, tehdy ještě pod názvem “americký”. Protože se k němu ale často podávala tatarská omáčka, vžilo se pro něj označení tatarský.

Holandský řízek
Holandský řízek je oblíbenou pochoutkou školních jídelen, dětských táborů i sportovních soustředění, ač nepatří zrovna do zdravého jídelníčku. Jeho základem je mleté maso a tvrdý sýr, typicky gouda nebo eidam. Z obou ingrediencí se vytvoří placky, které se obalují ve vajíčku a strouhance. A právě pro použití tvrdých sýrů je označovaný jako holandský, jelikož tyto sýry jsou pro Nizozemsko typické. Kde tedy tato dobrota vznikla? Odpověď vás možná překvapí, bylo to u nás v Česku.
Hamburger
Hamburger zná celý svět. Původně se mu říkalo hamburský steak, než se název zkrátil. V Hamburku ale nevznikl, jeho kolébkou je New York, kde se koncem 19. století začal podávat s cibulí a vajíčkem. Sem ho ovšem přivezli přistěhovalci z Evropy, především z Hamburku.

Vídeňský řízek
U řízků ještě zůstaneme, protože ani vídeňský řízek své pojmenování nedostal tak úplně právem. Tvrdí se, že ho znali už staří Řekové, skutečného původu se ale asi už nedopátráme. Faktem je, že ho pro nás při svých taženích objevil polní maršálek Radecký z Radče v severní Itálii a natolik si ho oblíbil, že ho přivezl do Vídně, kde ho doporučil císaři Františku Josefovi II. Dle původního receptu se obaloval ve směsi strouhanky a parmazánu, protože ale císařský kuchař neměl parmazán, nahradil ho moukou a vejcem.
Zdroje:
https://www.jimeto.cz/holandsky-rizek/
Tatarský biftek, vídeňský řízek... Jídla, která klamou názvy
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!