Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lutyšské masové koule / foto: shutterstock

Tatarský biftek, vídeňský řízek... Jídla, která klamou názvy

Jsou pokrmy, které patří mezi stálice mezinárodní kuchyně. A pro některé z nich se vžilo pojmenování, které je z hlediska jejich původu značně zavádějící.

Tatarský biftek

Slyšeli jste někdy historku o tom, jak Tataři vkládali pod sedlo koní kus syrového masa, které bylo po celodenní jízdě krásně naklepané a nasolené potem? Legenda o vzniku tatarského bifteku je sice úsměvná, není ale ničím podložená. Ve skutečnosti tento pokrm vznikl v Paříži koncem 19. století, tehdy ještě pod názvem “americký”. Protože se k němu ale často podávala tatarská omáčka, vžilo se pro něj označení tatarský.

Příprava tatarského bifteku
Příprava tatarského bifteku – Zdroj: Shutterstock.com

Holandský řízek

Holandský řízek je oblíbenou pochoutkou školních jídelen, dětských táborů i sportovních soustředění, ač nepatří zrovna do zdravého jídelníčku. Jeho základem je mleté maso a tvrdý sýr, typicky gouda nebo eidam. Z obou ingrediencí se vytvoří placky, které se obalují ve vajíčku a strouhance. A právě pro použití tvrdých sýrů je označovaný jako holandský, jelikož tyto sýry jsou pro Nizozemsko typické. Kde tedy tato dobrota vznikla? Odpověď vás možná překvapí, bylo to u nás v Česku.

Hamburger

Hamburger zná celý svět. Původně se mu říkalo hamburský steak, než se název zkrátil. V Hamburku ale nevznikl, jeho kolébkou je New York, kde se koncem 19. století začal podávat s cibulí a vajíčkem. Sem ho ovšem přivezli přistěhovalci z Evropy, především z Hamburku.

Hamburgery různých chutí
Hamburgery různých chutí – Zdroj: Shutterstock.com

Vídeňský řízek

U řízků ještě zůstaneme, protože ani vídeňský řízek své pojmenování nedostal tak úplně právem. Tvrdí se, že ho znali už staří Řekové, skutečného původu se ale asi už nedopátráme. Faktem je, že ho pro nás při svých taženích objevil polní maršálek Radecký z Radče v severní Itálii a natolik si ho oblíbil, že ho přivezl do Vídně, kde ho doporučil císaři Františku Josefovi II. Dle původního receptu se obaloval ve směsi strouhanky a parmazánu, protože ale císařský kuchař neměl parmazán, nahradil ho moukou a vejcem.

 

Zdroje: 

https://www.jimeto.cz/holandsky-rizek/

https://www.idnes.cz/cestovani/kolem-sveta/sedm-nejslavnejsich-jidel-sveta-odkud-pochazeji-a-kde-je-ochutnat.A150128_134824_kolem-sveta_tom

Tatarský biftek, vídeňský řízek... Jídla, která klamou názvy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!