Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Krůtí maso / foto: shutterstock

Myjete syrové maso? Děláte chybu. Syrové maso se mýt nemá!

Dělá to snad každý z nás. Jdeme vařit, vyndáme maso ze sáčku nebo krabičky a – umyjeme ho! Jenže to je právě chyba. Podle odborníků se mytím masa šíří bakterie, a proto se má po vyjmutí rovnou zpracovat.

Proč nemýt maso před vařením

Že syrové maso obsahuje řadu bakterií, to ví snad každý. Právě proto se ho snažíme omýt, abychom se bakterií zbavili. Jenže v tom je právě problém. Mytím se bakterií nezbavíme. Naopak. Může dojít k postříkání okolí dřezu, linky a podobně. Tím dojde k tomu, že se bakterie dostanou i na místa, kde s nimi nepočítáme. Máte vedle dřezu skleničku, z níž pijete? Takto se na ni snadno dostanou bakterie, které nevědomky pozřete. Ty pak mohou způsobit řadu zdravotních problémů, od křečí v břiše, zvracení a průjmů, až po vysoké teploty.

Bolest břicha může být jedním z projevů
Bolest břicha může být jedním z projevů – Zdroj: Shutterstock.com

Bakterie v mase zničíme jen vysokými teplotami

Možná jste si toho všimli už i sledováním pořadů s profesionálními kuchaři. Současným trendem je syrové maso nemýt, ale rovnou jej tepelně zpracovat. Drůbeží maso potřebuje teplotu alespoň 74 °C, kterou je dobré měřit vnitřním teploměrem. U vepřového, hovězího nebo mletého masa stačí teplota nižší, okolo 65 °C. Teprve tepelně zpracované maso je zdravotně nezávadné.

Maso je třeba správně tepelně upravit
Maso je třeba správně tepelně upravit – Zdroj: Shutterstock.com

Mytí rukou i pracovních nástrojů je základ

Pokud se chystáte vařit, nechte přípravu masa vždycky až na konec. Nejprve si nachystejte zeleninu a vše, co potřebujete nakrájet. Teprve poté krájejte maso. Pokud použijete rozdílný nůž a prkénko, pořadí není tak důležité. Přesto dávejte pozor, zda zeleninu nepoložíte na linku, kde před tím leželo syrové maso.

Veškeré pracovní nástroje – prkénko, nože, misky či talíře – které přišly do styku se syrovým masem, důkladně umyjte. Pokud nepoužíváte myčku nádobí, využijte horkou vodu, saponát a klidně i následnou dezinfekci.

Jakmile sáhnete na syrové maso, nezapomeňte si důkladně umýt i ruce. Opláchnutí vlažnou vodou rozhodně nestačí. Měli bychom si mýt ruce horkou vodou, mýdlem a opět klidně použít i dezinfekci. Jedině tak zajistíme, aby se bakterie na rukách nedržely a nešířily dál.

 

Zdroje:

https://bezpecnostpotravin.cz/termin/myti-potravin/

https://homeandlife.cz/myt-ci-nemyt-syrove-maso-pred-varenim-podle-odborniku-neni-oplachovani-nutne/

Blesk pro ženy, číslo 38, 2024, str. 62.

Myjete syrové maso? Děláte chybu. Syrové maso se mýt nemá!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!