Proč nemýt maso před vařením
Že syrové maso obsahuje řadu bakterií, to ví snad každý. Právě proto se ho snažíme omýt, abychom se bakterií zbavili. Jenže v tom je právě problém. Mytím se bakterií nezbavíme. Naopak. Může dojít k postříkání okolí dřezu, linky a podobně. Tím dojde k tomu, že se bakterie dostanou i na místa, kde s nimi nepočítáme. Máte vedle dřezu skleničku, z níž pijete? Takto se na ni snadno dostanou bakterie, které nevědomky pozřete. Ty pak mohou způsobit řadu zdravotních problémů, od křečí v břiše, zvracení a průjmů, až po vysoké teploty.
Bakterie v mase zničíme jen vysokými teplotami
Možná jste si toho všimli už i sledováním pořadů s profesionálními kuchaři. Současným trendem je syrové maso nemýt, ale rovnou jej tepelně zpracovat. Drůbeží maso potřebuje teplotu alespoň 74 °C, kterou je dobré měřit vnitřním teploměrem. U vepřového, hovězího nebo mletého masa stačí teplota nižší, okolo 65 °C. Teprve tepelně zpracované maso je zdravotně nezávadné.
Mytí rukou i pracovních nástrojů je základ
Pokud se chystáte vařit, nechte přípravu masa vždycky až na konec. Nejprve si nachystejte zeleninu a vše, co potřebujete nakrájet. Teprve poté krájejte maso. Pokud použijete rozdílný nůž a prkénko, pořadí není tak důležité. Přesto dávejte pozor, zda zeleninu nepoložíte na linku, kde před tím leželo syrové maso.
Veškeré pracovní nástroje – prkénko, nože, misky či talíře – které přišly do styku se syrovým masem, důkladně umyjte. Pokud nepoužíváte myčku nádobí, využijte horkou vodu, saponát a klidně i následnou dezinfekci.
Jakmile sáhnete na syrové maso, nezapomeňte si důkladně umýt i ruce. Opláchnutí vlažnou vodou rozhodně nestačí. Měli bychom si mýt ruce horkou vodou, mýdlem a opět klidně použít i dezinfekci. Jedině tak zajistíme, aby se bakterie na rukách nedržely a nešířily dál.
Zdroje:
https://bezpecnostpotravin.cz/termin/myti-potravin/
https://homeandlife.cz/myt-ci-nemyt-syrove-maso-pred-varenim-podle-odborniku-neni-oplachovani-nutne/
Blesk pro ženy, číslo 38, 2024, str. 62.
Myjete syrové maso? Děláte chybu. Syrové maso se mýt nemá!
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!