Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Barevný úklid / foto: shutterstock

Houbičky na mytí nádobí: Proč je důležitá jejich barva a jak je používat správně

Houbičky na nádobí jsou neodmyslitelnou součástí každé kuchyně. Avšak jejich barevnost není jen designovou záležitostí. Každá houbička se dle barvy hodí na jiný povrch.

Kuchyňské houbičky patří mezi spotřební zboží, které používáme na denní bázi. Pokud jste se domnívali, že jejich barevná odlišnost je jen čistě designovou záležitostí, tak vás vyvedeme z omylu. Při koupi tak hraje roli nejen cena, velikost, počet kusů v balení, ale také jejich barva. Stejně tak i abrazivní barva slouží ke konkrétnímu účelu.

Tajemství barevných houbiček
Tajemství barevných houbiček – Zdroj: Shutterstock.com

Barvy houbiček a jejich správné použití

Houbičky na nádobí se barevně rozdělují podle jejich tvrdosti. Rozhodně barva neslouží k tomu, aby vám ladila s vaší kuchyní. Každá barva plní svůj účel. Díky tomu využijete jejich maximálního účinku. Žlutá houbička je nejměkčí. Je vhodná pro mytí křehkého skleněného a porcelánového nádobí, které by mohlo jinak být snadno poškrábáno. Modrá barva houbičky znamená, že je stále dostatečně jemná, aby nepoškodila sklo a jemnější povrchy, ale současně účinně odstraní lehké nečistoty.

Růžová, červená a oranžová značí středně měkké houbičky. Takto barevné houbičky jsou šetrné ke sklenicím, ale hodí se zejména pro odstranění drobných nečistot na nádobí. Jsou prakticky vhodné pro univerzální použití, a to včetně odolnějších skvrn na nádobí, aniž by hrozilo riziko poškrábání. Oproti tomu zelená je nejtvrdší. Přestože je pocitově měkká, tak je na úkor ostatních barev výrazně tvrdší a její použití je vhodné především na odstranění hodně zaschlého a připečeného jídla na nádobí.

Není houbička jako houbička
Není houbička jako houbička – Zdroj: Shutterstock.com

Účinek abrazivní vrstvy na houbičce

Stejně tak abrazivní vrstva má odlišné zbarvení. I to slouží ke svému účelu a nikoli jen pro parádu. Na sklo je třeba používat žlutou abrazivní stranu, zatímco modrá a červená patří mezi středně brusné a je možné je použít na čištění povrchů. Nejtvrdší je i v tomto případě zelená barva. Houbičku se zelenou abrazivní stranou je vhodné používat na největší nečistoty. Pozor však na používání na teflonové či smaltované nádobí, mohlo by dojít k jejich poškrábání.

Nejen barva houbičky je zásadní

Teď už víte, že při výběru je důležité se řídit barvou houbičky a následně ji správně použít. Nicméně jen toto nestačí. Nezapomínejte také na hygienu houbiček, která je základem k bezpečnému a účinnému mytí nádobí.

 

Zdroje:

https://adbz.cz/hobby/houbicka-na-nadobi-barevne-rozliseni/

https://primainspirace.cz/2024/05/31/barvy-houbicek-na-nadobi/

 

 

 

Houbičky na mytí nádobí: Proč je důležitá jejich barva a jak je používat správně

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!