Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kalkulačka hypotéky / foto: shutterstock

Splácíte úvěr a nemáte na splátku? Využijte splátkové prázdniny a vyhněte se dluhové pasti

Když si bereme úvěr, obvykle přemýšlíme, zda bude dostatek peněz na splátku. Někdy se i přesto stane, že nemáme najednou na splátku. Jak to řešit, abychom se nedostali do problémů?

Všechno řešit včas!

Nemoc, ztráta zaměstnání, snížení pracovního úvazku nebo nedostatek zakázek… To všechno může způsobit, že se dostaneme do problému se splácením. Zasáhnout do našeho rozpočtu může i porouchané auto nebo jiný nečekaný problém, kvůli kterému musíme platit vydělané peníze jinam a vyčerpáme třeba i finanční rezervu. Pokud se skutečně dostanete do situace, kdy nebudete mít na splátku, je důležité nedělat „mrtvého brouka“, ale ihned problém řešit.

Sjednejte si schůzku v bance včas
Sjednejte si schůzku v bance včas – Zdroj: Shutterstock.com

Nejprve kontaktujte věřitele, tedy společnost, u ním půjčku máte, a sdělte jim své důvody, proč nemáte na splátku. Obvykle sami navrhnou řešení, ať už to bude posunutí splátky, rozložení úvěru na delší období, což splátku sníží, konsolidace úvěrů nebo nastaví splátkový kalendář.

Pokud jste zdrávi a víte, že bude váš problém dlouhodobý, začněte se poohlížet po jiném zaměstnání, nebo si najdete alespoň dočasnou brigádu, na které na splátku vyděláte.

Splátkové prázdniny

Jednou z možností, jak vyřešit nedostatek peněz na splátku na určité období, mohou být splátkové prázdniny. Ty sice neposkytuje každý, ale většina společností – bankovních i nebankovních – dnes umí klientovi vyjít vstříc a poskytnout mu odklad splátek na jeden, dva i šest měsíců. Může to být za poplatek, ale pokud jste skutečně v zoufalé situaci, je to rozhodně lepší řešení, než půjčku neplatit a dostat se do problémů.

Odklad splátek je jednou z možností
Odklad splátek je jednou z možností – Zdroj: Shutterstock.com

Pozor na dluhovou past

Co bychom nikdy neměli dělat, je tzv. vytloukání klínu klínem, tedy půjčit si další peníze jinde, abyste z nich hradili splátky, na které nemáte. Může to vyřešit situaci na pár měsíců, ale nikdy ne dlouhodobě. Navíc je to drahé řešení, které vám nadělá ještě více problémů. Tento postup vede obvykle do tzv. dluhové pasti. Jakmile si vezmete další půjčku, už nebudete splácet jednu, ale dvě splátky. A takto to může postupovat stále dokola, váš dluh se bude navyšovat, až zjistíte, že to zkrátka neutáhnete. Následuje insolvenční řízení, nebo dokonce exekuce. A to jistě nechcete. Proto vždy se společností, která vám půjčila, komunikujte a společně se snažte najít nejlepší řešení.

 

Zdroj:

https://www.moneta.cz/caste-dotazy/odpoved/co-delat-pri-nedostatku-penez-na-splaceni-pujck-1

https://www.rozumimepenezum.cz/co-delat-kdyz-nemam-na-splatky-dluhu/

 

Splácíte úvěr a nemáte na splátku?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!